Majitelé hradů a zámků v Meziříčí jednali i obdivovali fresky

IMG 9600Velkomeziříčský zámek rodiny Podstazkých-Lichtenstein o víkendu hostil valnou hromadu Asociace majitelů hradů a zámků České republiky.

„Vážím si toho, že v naší asociaci se sdružují lidé, majitelé významných památek, kteří zdědili rodinná sídla, i ti, kteří si zámky koupili. Všechny nás spojuje silný pocit odpovědnosti k našemu kulturnímu dědictví, a proto se snažíme pečovat o naše skvosty co nejlépe, aby byly zachovány pro další generace,“ uvedla prezidentka Jana Germenis-Hildprandt.

Soukromí majitelé hradů a zámků se setkávají pravidelně jednou za rok na zámku některého z členů asociace. Hlavními partnery asociace jsou Ministerstvo kultury ČR a Národní památkový ústav, jejichž zástupci se valných hromad pravidelně zúčastňují. „Cílem setkání je podělit se o zkušenosti, problémy spojené s péčí o kulturní památky i o to, co se podařilo. Letos jsme například obdivovali famózní restaurované fresky na zámku rodiny Podstatzkých-Lichtenstein,“ informovala tajemnice Asociace majitelů hradů a zámků Kateřina Smetanová.

„Freskami v našem rytířském sále byli všichni zcela nadšeni. A celkově byli velmi spokojeni s organizací setkání, s prostředím. Ve Velkém Meziříčí se jim prostě líbilo,“ potvrdil hostitel Jan Podstatzký-Lichtenstein.

Asociace ve Velkém Meziříčí projednala mimo jiné zapojení soukromých objektů do akcí Evropského roku kulturního dědictví 2018, jenž bude věnován mezinárodní prezentaci kulturního dědictví. Asociace je členem European Historic Houses Association, která v rámci programu organizuje v květnu 2018 Evropský víkend otevřených historických sídel, jehož se členové asociace zúčastní. V České republice bude mít název Naše historie, vaše dědictví.

„Výkonná rada asociace též prezentovala akce připravované pro své členy i příznivce, například koncerty, nebo komentované prohlídky výstav,“ doplnila Kateřina Smetanová. V odpoledním programu proběhly volby prezidenta, viceprezidenta a výkonné rady Asociace majitelů hradů a zámků. Členové potvrdili ve funkcích prezidentku Janu Germenis-Hildprandt, majitelku zámku Blatná, a viceprezidenta Petra Svobodu, majitele zámku Úholičky.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.