Kašna se stěhuje zpět na náměstí

IMG 4744_copyRestaurátorské práce na kašně sv. Floriána na velkomeziříčském náměstí skončily. Už minulý týden odborná restaurátorská firma osadila zpět velké kamenné bloky. Zprovozněna bude již v průběhu června, po dokončení montážních prací.

„Květnové deště zdržely práce na podkladu. Ten je totiž postavený ze tří speciálních vrstev, přičemž ty dvě podkladní svojí pružností vyrovnávají případná pnutí,“ vysvětlil památkář radnice Petr Dvořák s tím, že odbor výstavby právě kvůli deštivému počasí prodloužil termín instalace kašny do 15. června.

Právě špatný stav dna a podloží byly na kašně tím nejproblematičtějším prvkem. „Opticky navenek byla relativně v pořádku,“ upřesnil restaurátor Jiří Marek. Dno protékalo a v minulosti se to vesměs řešilo přidáním další betonové vrstvy. Nyní se na dno kašny vrátila původní pískovcová červená dlažba, která byla schovaná pod betonem. Kvůli celkové opravě podloží i rozvodů vody a odpadů bylo proto nutné rozebrat i kamenné prvky.

Samotné restaurování kamenných částí skončilo už v zimních měsících. „V podstatě šlo jen o jejich očištění od vrstev vodního kamene,“ popsal Marek a zmínil přitom zajímavost, „celkem unikátní je složení kamenných prvků z více druhů materiálu. Jsou to dva druhy žuly a dva druhy pískovce.“ Přitom pro Vysočinu a Velkomeziříčsko je typická tmavá žula.

„Po instalaci na místo pak na kámen přijde ještě závěrečná ochranná vrstva,“ uzavřel Dvořák.

Martina Strnadová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.