Filozofický festival zahájil tématem islámu

EFF-zahajeni webEvropský festival filozofie ve Velké Meziříčí včera v Jupiter clubu slavnostně zahájil svůj další ročník. Jeho téma je Konflikt a soulad.


Devátým rokem pokračuje festival filozofie v našem městě, jemuž zpočátku mnozí nedávali moc šancí. Lze dostat filozofii takzvaně do ulic a navíc v dnešní době? Přesto se myšlenka ujala. Letošní téma přilákalo desítky lidí hned na zahájení, na němž se sešli i hosté, mimo jiné zástupci vedení města Velké Meziříčí, hlavního garanta akce či Filosofického ústavu Akademie věd ČR a Filozofické fakulty MU v Brně, odborných garantů. O kulturní program se postaral pěvecký sbor zdejšího gymnázia.
Diskuzní téma prvního dne se pak točilo kolem světových konfliktů spojovaných s islámem. Sešli se k němu islamista Miloš Mendel a dva bývalí váleční novináři Ramiro Villapadierna a Michal Kubal. Z jejich příspěvků i následné debaty s lidmi v sále vyplynulo podstatné, totiž že samotný islám není takovou hrozbou, jak se nám dnes zdá. Jen je třeba jej víc poznat.
Text a foto: Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.