CYKLO-BĚH ZA ČESKOU REPUBLIKU BEZ DROG 2019 si udělal zastávku i ve Velkém Meziříčí

tit copy_copy_copyObčanské hnutí ŘEKNI NE DROGÁM - ŘEKNI ANO ŽIVOTU zorganizovalo největší pravidelnou protidrogovou kampaň spojenou se sportem, která probíhá už sedmnáctým rokem.

Ve Velkém Meziříčí se sportovci zastavili 13. června před polednem, aby promluvili se starostou a místostarostkou města o problematice drog. Stěžejním tématem rozhovoru byla i prezentace Hubbardova detoxikačního programu pro drogově a alkoholově závislé, který funguje výhradně bez použití náhražkových drog.

Pro žáky druhého stupně Základní školy Oslavická byl připraven bezmála hodinový program, který se odehrál přímo před radnicí. Zkušený lektor protidrogového vzdělávání vystoupil s přednáškou s názvem Pravda o drogách.

Nad akcí převzal záštitu Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR. Prevence je pro děti a mládež zásadní, protože studie naznačují, že mladí lidé, kteří nezačali brát drogy do svých 21 let, již s největší pravděpodobností s drogami nikdy nezačnou. Z tohoto důvodu se k probíhajícímu maratonu přidává i informační protidrogová kampaň v ulicích navštívených měst včetně Velkého Meziříčí. Akci navštívila i asistentka senátora Bradáče Božena Doležalová.

Letošní dvanáctidenní Cyklo-běh vede přes 39 měst na Moravě i v Čechách, kudy projede tým 8 – 10 cyklistů-běžců. Celkově je trasa dlouhá přes 1 100 kilometrů a její zakončení se koná 21. června 2019 v Praze. Tradiční cyklo-běh se bude konat u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen.

Krátce po dvanácté hodině vyjel peloton devíti cyklistů do Jihlavy, kde je čeká další zastávka v rámci preventivního programu.

ŘEKNI NE DROGÁM – ŘEKNI ANO ŽIVOTU
„V České republice je odhadováno 300.000 náctiletých ve věku 15-19 let, kteří se již dostali do kontaktu s ilegální drogou. Vzhledem k tomu, že v samotné zemi žije okolo 622.000 těchto dospívajících vůbec, měl zkušenost s nelegální drogou téměř každý druhý teenager!

Z výsledků průzkumu žije v ČR 60.000 denních uživatelů marihuany, z nichž je 30.000 závislých. Podle celkových odhadů máme v naší zemi 150.000 rizikových uživatelů marihuany.

Věková hranice zneužívání drog se snížila k 10 letům věku dítěte!"

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.