Policisté zjistili o víkendu 176 přestupků v dopravě

technology-2500010 960_720Poslední červnový víkend probíhala v Kraji Vysočina dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu všech účastníků silničního provozu ve snaze ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit počet dopravních nehod na silnicích našeho kraje. Dopravně bezpečnostní akce pak budou pokračovat po celé letní prázdniny.

Do kontrol se zapojili policisté dopravní a pořádkové, kteří v průběhu víkendu zkontrolovali celkem 940 vozidel a zjistili 176 dopravních přestupků. Celkem 169 přestupků v dopravě vyřešili policisté uložením pokuty v příkazním řízení. Sedm zjištěných přestupků bude odevzdáno do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu.

V 57 případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost jízdy, v jednom případě policisté zjistili, že řidič byl v podnapilém stavu – naměřená hodnota byla do jednoho promile alkoholu, takže se jednalo o přestupkové jednání ze strany řidiče. V sedmnácti případech policisté zjistili, že řidiči nebo jejich spolujezdci nepoužili při jízdě bezpečnostní pásy, v patnácti případech neměli řidiči v pořádku technický stav svého vozidla a tři řidiči jeli po dálnici D1 bez platné dálniční známky. Tři řidiči při kontrole nepředložili řidičský průkaz a dva nepředložili doklad o zákonném pojištění vozidla – tzv. povinné ručení.

Období dvouměsíčních letních prázdnin s sebou tradičně přináší z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu celou řadu specifik. Proto dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu se zaměřením na všechny skupiny účastníků bude jednou z hlavních priorit policie v našem kraji pro celé dva prázdninové měsíce. Z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu patří letní prázdninové období mezi nejrizikovější v rámci celého roku, a proto by měli všichni účastníci, motorizovaní i nemotorizovaní, věnovat zvýšenou pozornost dodržování všech zákonem stanovených povinností a při jízdě se plně věnovat řízení vozidla. Při cestování s dětmi je důležité používat dětské autosedačky. V opačném případě hrozí riziko dopravních nehod.

Z našich zkušeností víme, že letní prázdniny bývají spojené především s vyšším pohybem nemotorizovaných účastníků, dětí i dospělých a ti jsou na silnicích velmi zranitelní. Často se v silničním provozu pohybují děti i dospělí na jízdních kolech nebo bruslích a zapomínají na používání ochranných prostředků, jako jsou cyklistické přilby, chrániče a především reflexní prvky. Cyklisté si musí uvědomit, že podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Je proto nutné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let.

mjr. JUDr. Dana Čírtková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.