Seminář ke kotlíkovým dotacím bude ve Velkém Meziříčí v říjnu

termostat kotlíkové_dotaceNa podporu výměny starých kotlů v Kraji Vysočina byla pro 3. kolo kotlíkových dotací poskytnuta částka téměř 240 milionů korun. Za tuto částku by měl kraj podpořit výměnu až 2 378 kotlů. Pravidla, která stanoví podmínky pro čerpání dotace na výměnu starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním za nový ekologický zdroj tepla, budou zveřejněna 3. září 2019 a v tento den budou rovněž zveřejněny nové formuláře žádosti o dotaci a další podklady pro podání žádosti. Samotný příjem žádostí pak bude spuštěn 23. října 2019.

Občané, kteří mají zájem získat informace o podrobnostech výzvy, či zkonzultovat svoje konkrétní dotazy mají možnost obrátit se na linku poskytovatele dotace 564 602 888 nebo své dotazy zaslat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Rovněž je možné navštívit stránky www.kr-vysocina.cz/kotliky, kde jsou aktuální informace průběžně zveřejňovány. V době od 10. září 2019 do 14. října 2019 pak proběhnou informační semináře ve všech obcích s rozšířenou působností. Přesný harmonogram těchto seminářů pro veřejnost je následující:

kotlíky

 

 

 

 

Základní podmínky pro čerpání dotace:

1. Žadatelem může být pouze fyzická osoba – vlastník rodinného domu nebo bytového domu s maximálně 3 bytovými jednotkami.

2. Nemovitost, ve které má dojít k výměně zdroje musí být vytápěna kotlem na tuhá paliva (uhlí/dřevo) s ručním přikládáním, který je zařazen do emisní třídy 1 nebo 2 nebo nemá žádnou emisní třídu.

Výměny, na které se NEVZTAHUJÍ kotlíkové dotace:

· výměna kotle 3. a vyšší emisní třídy za nový zdroj tepla

· výměna starého plynového kotle za nový zdroj tepla

· výměna kotle s automatickým přikládáním paliva za nový zdroj tepla

· výměna kotle v rodinných domech, kde byl v minulosti, nejméně od 1. 1. 2009, zdroj podpořen z programů Zelená úsporám, Nová zelená úsporám nebo ze společných programů na podporu výměny kotlů či z Kotlíkových dotací

Ve 3. kole Kotlíkových dotací v Kraji Vysočina budou podporovány následující zdroje tepla splňující parametry Ekodesignu:

· kondenzační plynový kotel – 75% dotace, max. 95 000 Kč

· kotel na biomasu s ručním přikládáním – 80% dotace, max. 100 000 Kč

· automatický kotel na biomasu – 80% dotace, max. 120 000 Kč

· tepelné čerpadlo – 80% dotace, max. 120 000 Kč

Podpora bude navýšena o 7 500 Kč při realizaci výměny zdroje v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší. Jedná se o obce Bystřice nad Pernštejnem, Humpolec, Hradec, Kožlí, Ledeč nad Sázavou a Ostrov.

Seznam jednotlivých zdrojů tepla, které splňují parametry Ekodesignu, je dostupný na stránkách Státního fondu životního prostředí: svt.sfzp.cz

Ve třetím kotle kotlíkových dotací nejsou podporovány nové kotle spalující uhlí.

Konkrétní podmínky budou upřesněny v Pravidlech Rady Kraje Vysočina pro poskytování dotací na výměnu kotlů na pevná paliva v domácnostech, která budou zveřejněna po jednání Rady Kraje Vysočina dne 3. 9. 2019. V tento den budou rovněž zveřejněny nové formuláře žádosti o dotaci a další podklady pro podání žádosti.

Ing. Eva Neuwirthová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.