Centrální dispečink ohlídá návaznost dopravních spojů

coach-3206326 960_720Dalším krokem k zavedení nového systému organizace veřejné dopravy pod názvem Veřejná doprava Vysočiny je zavedení centrálního dispečinku veřejné dopravy, který bude nově dozorovat veškerou regionální autobusovou i vlakovou dopravu. „Bavíme se o velice sofistikovaném software, který bude mimo jiné online vyhodnocovat dopravní situaci, polohy jednotlivých autobusů a vlaků a následně například navrhovat variantní řešení mimořádných situací, které jsou generovány nejčastěji výlukami nebo objížďkami," informoval Pavel Bartoš z odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Dispečink Veřejné dopravy Vysočiny jako integrovaného dopravního systému zastřešuje právě krajský odbor dopravy. Aktuálně je soutěžen software, který by měl být funkční do pěti měsíců a kromě funkcí běžného dispečinku bude do poloviny příštího roku doplněn i o funkcionalitu tvorby jízdních řádů. Podle informací Pavla Bartoše bude systém schopen sumarizovat informace z jednotlivých vozidel všech autobusových i vlakových dopravců potřebné pro řízení dopravy. Informace bude vyhodnocovat, což přispěje k podpoře operativního řízení problémů, jakými jsou zpoždění, návaznosti, k dispozici v dalších fázích bude například i informace o typu prodané jízdenky, která zadává předpoklad, že cestující pravděpodobně chce využít garantovanou návaznost. „V tom případě bude nezbytně nutné další spoj zdržet. Nebude se tedy už opakovaně stávat, že cestujícímu ujede navazující spoj kvůli nepředpokládanému zdržení," popisuje Pavel Bartoš. Veškeré informace o regionální dopravě budou přenášeny do mapového podkladu, součástí zadání veřejné zakázky na budoucí Centrální dispečink je i vytvoření rozhraní pro komunikaci dispečinku s IZS Kraje Vysočina nebo do budoucna pro komunikaci s inteligentními zastávkami.

Centrální dispečink Kraje Vysočina by měl být do budoucna schopen řídit a koordinovat pohyb až šesti stovek dopravních prostředků.

Součástí zakázky je příprava www aplikace, kdy cestující bude online schopen sledovat polohu konkrétního spoje – autobusového i vlakového vč. informací o reálných časech.

Kraj Vysočina každoročně dotuje základní dopravní autobusovou i vlakovou obslužnost částkou necelých 1 000 miliónů korun.

Pavel Bartoš, odbor dopravy a silničního hospodářství
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.