Na základně v Náměšti nad Oslavou začíná vojenské cvičení Ample Strike

10 2435Mezinárodní cvičení Ample Strike bude probíhat konkrétně od 29. srpna do 20. září 2019, a kromě České republiky se ho zúčastní dalších pět zahraničních armád aliančních zemí.

K účasti na cvičení bylo pozváno Maďarsko, Německo, Slovenská republika, Spojené státy americké a Velká Británie. Cílem cvičení je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek.

Cvičení je plně v gesci Armády České republiky, řídícím prvkem je Velitelství Vzdušných sil a ředitelem letošního ročníku AMSE19 je pplk. Jan Suchý z Velitelství vzdušných sil AČR. Koordinaci logistického zabezpečení s ostatními složkami Armády České republiky bude mít na starosti 22. základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Právě schopnost hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám je dalším z hlavních cílů cvičení.

Největší zastoupení techniky budou mít na AMSE19 tradičně Vzdušné síly AČR, které pro letošní ročník plánují vyčlenit dvojici strojů JAS-39C od 211. taktické letky, čtyři podzvukové L-159A od 212. taktické letky a trojici bitevních vrtulníků Mi-24V/Mi-35 od 221. vrtulníkové letky z Náměšti nad Oslavou. Gripeny s Alkami budou létat ze své domácí základny v Čáslavi, jinak účast alespoň dvojice JAS-39 je maximem možného, neboť 211. letka bude právě v těchto dnech extrémně vytížena úkoly v rámci nasazení 3. úkolového uskupení Armády České republiky Baltic Air Policing 2019 v estonském Ämari a samozřejmě dalším plněním úkolů v rámci domácího pohotovostního systému.

znak amse_19-220x220Ze zahraničních účastníků se do AMSE19 zapojí již tradičně německé letectvo, které plánuje vyčlenit dvojici letounů Tornado a čtyři stroje EF2000, přičemž všechny německé letouny budou pravděpodobně létat z německé základny v Neuburgu. Dalším tradičním účastníkem je Maďarsko, které bude na cvičení posílat dvojici strojů JAS-39 Gripen, ty ovšem budou létat netradičně z letiště Pápa v západní části Maďarska, neboť jejich domácí základna v Kecskemétu stále prochází rozsáhlou rekonstrukcí dráhových systémů. Zároveň by se měla v ČR opět po necelých třech měsících objevit dvojice maďarských bitevních vrtulníků Mi-24P od 86. vrtulníkového pluku ze Szolnoku, se kterými nyní maďarské letectvo velice intenzivně cvičí a to nejen v domácích podmínkách, ale i na mezinárodních akcích typu Dark Blade 19 v ČR či Adriatic Strike 19 ve Slovinsku.
Po delší době se do cvičení Ample Strike zapojí i slovenské letectvo a to s dvojicí strojů L-39 Albatros, které by měly pravděpodobně létat z Náměšti nad Oslavou. Zdaleka největší pozornost je vždy soustředěna na účast amerického letectva, ta je ovšem oproti loňskému ročníku mnohem skromnější. USAF totiž plánuje zapojit do AMSE19 pouze 1-2 strategické bombardéry B-52H Stratofortress, které budou operovat ze základny v britském Fairfordu, dále tankovací KC-135R, a určitou novinkou bude vůbec poprvé zapojení bezpilotních prostředků MQ-9 Reaper, které jsou v současné době rozmístěny na polské základně Miroslawiec.

Hlavní letové úsilí je plánováno ve dnech 1. až 6. září a 9. až 13. září, a to v časech 07:00 až 17:00 UTC a 18:00 až 21:00 UTC. Pro letošní AMSE19 byly vyčleněny prostory, označené jako ROZ 1 až 4 (Restricted Operational Zone), konkrétně ROZ 1 v okolí letiště Náměšť nad Oslavou, ROZ 3 v okolí Bechyně a ROZ 4A/B v Boleticích. V prostoru jižních Čech bude ještě vytvořen prostor ROZ 5 BUDVAR s vertikální hranicí od FL165 po FL245, a jak už název napovídá, bude sloužit pro potřeby doplňování paliva ve vzduchu z tankeru KC-135R. Mimo to byly ještě zřízeny letové koridory označené jako TC11 až TC20, které poslouží primárně k přeletům ze základen Čáslav a Náměšť do jednotlivých operačních prostorů a jako vyčkávací prostory před samotným vstupem a činností v operační zóně. Vzhledem k poloze koridoru TC20 se dá usuzovat, že tímto koridorem budou do vzdušného prostoru ČR pravděpodobně vstupovat bezpilotní prostředky MQ-9 Reaper, dislokované v současnosti na polské základně Miroslawiec. Detailní přehled omezených prostorů nám přináší podrobná mapka. Pro vybraná média a novináře je připraven na 11.9. 2019 tzv. ukázkový den cvičení za účasti VIP z rezortu a mimo rezort AČR. Tento rok se během cvičení bohužel neplánuje realizovat Spotters Day.

lznamest.army.cz

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.