Studenti gymnázia pořádají výstavu o pěstitelích kakaa

tit copyStudenti třídy 4. A velkomeziříčského gymnázia pořádají výstavu u příležitosti Světového dne důstojné práce, nazvanou Cena kakaa, která bude od 5. do 12. října k vidění na veřejném prostranství před budovu gymnázia.

Autorem fotografií je Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Cílem výstavy je informovat širokou veřejnost o podmínkách pěstování kakaa v západní Africe. Výstava na stromech je celorepublikový výstavový happening na podporu důstojné práce. Akce se koná každý rok v říjnu během Týdne důstojné práce. Zatímco v roce 2015 byla hlavním tématem káva, o rok později pak koželužny a výroba obuvi, v roce 2017 pěstování banánů a loni výroba bot v Indii, letošní téma je pěstování kakaa.

Zhruba 90 procent celkové produkce kakaa vypěstuje 4,5 milionu malopěstitelů. Jsou to převážně drobní, nezávislí farmáři a farmářky s rodinnými políčky ze západoafrických zemí a Ghany. Pěstitelé si touto prací vydělají necelý dolar za den. Nemohou si najímat dělníky a jsou nuceni využívat k práci děti. Podle dostupných údajů pracuje na kakaových plantážích okolo 2 milionů dětí.

Autor fotografií výstavy Stanislav Komínek spolu s Lukášem Matěnou vyrazili na konci roku 2018 do západoafrického Pobřeží slonoviny, aby zdokumentovali podmínky pěstování kakaa. Pobřeží slonoviny je největším světovým producentem kakaa.
Na této akci spolupracují dvě nevládní neziskové organizace: Fairtrade ČS a NaZemi. Fairtrade je obchodní partnerství mezi pěstiteli v rozvojových zemích a mezi spotřebiteli. Je to certifikace, která mimo jiné zajišťuje takové výkupní ceny, které zajistí základní podmínky důstojného života včetně odmítnutí dětské práce. „To znamená, že ti lidé, kteří pěstují například kávu, čaj, kakao, tak mají možnost díky Fairtrade se svou prací uživit za důstojných podmínek," říká ředitelka nevládní neziskové organizace Faitrade Česko a Slovensko Hana Malíková.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.