Zprůjezdnění slepé ulice před ZŠ Školní zastupitelé odložili

 MG_5697školníNa žádost školské rady ZŠ Školní doporučili radní města zastupitelům odsouhlasit odstranění květináčů v ulici Školní, a zprůjezdnit tak ulici Školní a Jižní, kde tradice klidové zóny existuje 20 let. Důvodem byla špatná dopravní situace před školou, občasné dopravní nehody a časté stížnosti rodičů.

V současné době zde řidiči pravidelně využívají k parkování také místa pro invalidy a trávník. Ve chvíli, kdy na vozovce parkují po pravé straně auta, je šířka vozovky nedostatečná, nelze bezpečně vycouvat z parkoviště a další problémy vznikají při míjení aut.

Školská rada v žádosti uvádí, že počet parkovacích míst je dlouhodobě nedostačující. Otázkou je, zda by zprůjezdnění slepé ulice před ZŠ Školní z ulice Jižní situaci úplně vyřešilo. Například ráno před vyučováním, v poledne, na začátku školního roku i v průběhu jiných školních akcí před školou bývá okolo 50 vozů. Proto je podle rady třeba situaci řešit.

Po diskuzi na jednání zastupitelstvo tento bod z programu na návrh starosty města Josefa Komínka stáhlo a uložilo vedoucímu odboru výstavby Ing. Antonínu Kozinovi zařadit požadavek na úpravu dopravního řešení při příjezdu od kruhového objezdu k Základní škole Školní do návrhu rozpočtu na rok 2020.

Starosta města veřejně na zastupitelstvu podpořil výstavbu nových parkovacích míst na travnatém prostoru vedle školy.

Zastupitel MUDr. Jiří Kaše souhlasil s návrhem, že ideální by bylo řešit situaci komplexně tak, aby se kolem školy vůbec nejezdilo. „Nejsem si jistý, jestli by zprůjezdnění ulice Jižní problém vyřešilo," řekl závěrem. Například zastupitel Ing. Petr Velička navrhuje soustředit se na koncepci celého prostoru, nejenom dopravního z hlediska automobilů, ale i pěšího. Doporučuje řešit také napojení na sever na budoucí obchvat.

Jednou z možností, jak stihnout začátek vyučování, je využití autobusu linky č. 2 místní hromadné dopravy, který denně vyjíždí z autobusového nádraží v 7:20 a přijíždí na zastávku před ZŠ Oslavická v 7:45.

Michaela Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.