Kam s použitými pneumatikami? Nechte je přímo v servisu

penumatikyPlánujete přezutí pneumatik a vaše pneumatiky již dosloužily? Nechte je přímo v servisu! Ve Velkém Meziříčí byli řidiči zvyklí vozit staré pneumatiky do sběrného dvora. Tuto službu ale provozovatel dvora k 1. listopadu 2019 zrušil. Občané tak musí začít plně využívat místa zpětného odběru, na kterých odevzdají pneumatiky zdarma. „Ve městě dlouhodobě funguje 5 míst, která pneumatiky bez problému přijímají a mají na to dostatečnou kapacitu. Provozovatel kolektivního systému svozu odmítl v minulosti plošně s technickými službami uzavřít smlouvy. Ve větších městech technické služby nepřijímání pneumatiky již dlouho, u nás ve městě vzniklé náklady platilo město," doplnil jednatel společnosti Jaroslav Mynář.

 

 

pneuPneumatiky dle platné legislativy podléhají zpětnému odběru stejně jako např. vyřazené elektrospotřebiče. Lze je tedy odevzdat bezplatně v rámci zpětného odběru na místě prodeje, pneuservisu a autoservisu, a to bez ohledu na značku či nákup.

Tato místa zřizují povinně výrobci a dovozci pneumatik. Jejich seznam najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí v sekci Zpětný odběr výrobků v odkazu Pneumatiky a oleje. Místa, která bezplatně sváží provozovatel kolektivního systému Eltma pro povinné osoby, které se účastní kolektivního systému, najdete na stránkách www.eltma.czv sekci Sběrná místa. Síť sběrných míst se neustále rozšiřuje, proto doporučujeme pro aktuální situaci vždy navštívit výše zmíněné stránky.

Pneumatika není komunální odpad a její likvidaci platí občan již v ceně zakoupeného produktu. Proto je žádoucí, aby pneumatika byla co nejkratší cestou vrácena zpět výrobci a nekončila jako odpad na sběrném dvoře či dokonce jako černá skládka. Pneumatiky odevzdávejte bez disků, v rámci možností čisté. Použitá pneumatika, vybraná systémem Eltma, je svezena ke zpracovateli. Zpracovatel pneumatiku rozdrtí na menší části, které se nadále použijí k výrobě např. dětských hřišť, sportovišť a tlumících podložek. Pneumatika se v menším množství využívá i jako zdroj energie. Takže pneumatiky jsou zpracovány ze 100 % a nekončí na skládkách jako nepotřebný odpad bez dalšího využití.

Apelujeme tedy na občany města, aby k odkládání pneumatik využívali právě místa zpětného odběru. Odevzdání starých pneumatik není podmíněno nákupem nových. Princip je v podstatě stejný jako u elektrospotřebičů, které je také možno bezplatně odevzdat v prodejnách elektro.


Zdislava Fialková,
odbor životního prostředí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.