Novoměstská rehabilitace připravuje pro své klienty podologickou poradnu

physiotherapy-2133286 960_720Fyzioterapeuti a lékaři novoměstské rehabilitace v listopadu absolvovali dvoudenní odborný kurz, na kterém rozšířili své praktické, ale také teoretické znalosti v oblasti diagnostiky a terapie funkce nohy z pohledu vývojové kineziologie. Kurzu se účastnilo 16 fyzioterapeutů a dva lékaři.

„Seminář nám nabídl ucelený pohled na diagnostiku a terapii nohy z pohledu fyzioterapeuta (nohou je zde myšleno „chodidlo", nikoliv celá dolní končetina až ke kyčli). Prakticky jsme vyzkoušeli propojení specifických terapeutických technik s již používanými metodami. Seznámili jsme se s nejnovějšími trendy v této oblasti. Naučili jsme se vyrábět aktivní ortopedické vložky na míru a v blízké budoucnosti bychom rádi nabídli klientům našeho rehabilitačního oddělení právě tyto služby. Podologické vyšetření a poradenství. Naše oddělení již nyní disponuje velmi dobrým technickým vybavením, jako je přístroj na diagnostiku a terapii stoje a chůze s biologickou zpětnou vazbou Zebris Rehawalk, máme však v plánu pořídit další vybavení, například podoskop, který je jednoduchým, ale nezbytným pomocníkem k podologickému vyšetření," vysvětluje vedoucí fyzioterapeut novoměstské nemocnice Štěpán Jáchym.

Podologie je obor, který se zabývá příčinami, diagnostikou a terapií poruch nohou. Postavení nohy a klenby ovlivňují držení těla a pohybové stereotypy. Pokud je špatné postavení nohy, může docházet k narušení pohybového aparátu. Pak mohou bolet svaly a klouby celého těla. My při podologickém vyšetření velmi zjednodušeně řečeno zjistíme, jaké je postavení a funkčnost vaší nohy. Na základně těchto informací navrhneme například výrobu individuálních stélek do obuvi, rozebereme nesprávné pohybové stereotypy a navrhneme pak korekční rehabilitační cviky," vysvětluje Štěpán Jáchym.

Listopadový seminář byl rozdělen na teoretickou a praktickou část. „Velmi přínosné bylo, že teoretická část se prolínala s praktickým nácvikem. Vyzkoušeli jsme například metody kineziotapingu u jednotlivých diagnóz. Namátkou plochonoží příčné či podélné, hallux valgus, bolesti achillovy šlachy," popisuje průběh dvoudenního semináře Štěpán Jáchym.

V teoretické části společně s lektorkou Lucií Kinclovou novoměstští zdravotníci zopakovali anatomii, kineziologii nohy, biomechaniku nožní klenby a chůzový cyklus, nejčastější ortopedické vady nohou, dysfunkce nohy, vztah chodidla a ostatních částí pohybového aparátu. Protože základním kamenem úspěšné léčby ortopedických a funkčních vad nohou je správná bota klienta, dostalo se i na toto téma v čele s dnes tolik diskutovanou barefoot obuví.

Tamara Pecková Homolová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.