Policisté se zaměřují na kontroly mysliveckých honů

hunter-3781224 960_720Každoročně v podzimních měsících provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina kontroly na mysliveckých honech. Dohled nad konáním mysliveckých honů budou policisté stejně jako v předchozích letech provádět až do konce letošního roku. Loni policisté z odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina provedli kontroly na 67 honech, na kterých zkontrolovali 1441 osob a 1394 zbraní. Všechny kontroly se obešly bez zjištěných přestupků.

Alkohol v krvi u účastníka honu policisté zjistili naposledy před dvěma lety – v prosinci 2017 – na Havlíčkobrodsku. Dechová zkouška u čtyřicetiletého muže vykázala pozitivní výsledek – 0,3 promile alkoholu. Policisté muži zadrželi zbraň a uložili pokutu.

V průběhu letošních podzimních kontrol jsme zatím (do 3. listopadu 2019) v našem kraji provedli kontrolu na 25 honech, kde jsme zkontrolovali celkem 431 osob a 405 zbraní. Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i celkový technický stav zbraně. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.

„Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení. V letošním roce jsme požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili," uvedl k průběhu kontrol plk. Mgr. Bc. Petr Gruber, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

V případě, že by policisté v rámci kontroly u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu by za přestupek uložili pokutu v příkazním řízení nebo zjištěné protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu.

Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních. V případě naměřené hodnoty nad jedno promile se jedná o trestněprávní jednání – podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

mjr. JUDr. Dana Čírtková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.