Na Vysočině se daří třídit plast, sklo i nápojové kartony

odpadkyKraj Vysočina patří v třídění papíru, plastu, skla a nápojových kartonů mezi nejlepší kraje. Přesto dál vzdělává zástupce samospráv obcí a pracovníky jejich úřadů. „Především pro nové starosty jsme vydali informační brožuru „Odpadové hospodářství v obci" a dvouletý nástěnný kalendář „Příklady dobré praxe odpadového hospodářství v Kraji Vysočina". Vedle informačních materiálů byly zrealizovány ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM i čtyři vzdělávací semináře a tři exkurze do zařízení zpracovávající vytříděné odpady," vypočítává vzdělávací aktivity krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Vzdělávací aktivity uzavírá v polovině listopadu tradiční seminář „Dáváme odpadům druhou šanci" pro zástupce obcí s pověřeným úřadem. Na programu bylo představení novinek v legislativě, návrh aktivit na spolupráci obcí a shrnutí realizovaných i plánovaných aktivit v oblastech předcházení vzniku odpadů a správném třídění.

Šestnáctým rokem společně podporuje Kraj Vysočina a autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. oddělený sběr využitelných složek komunálních odpadů. Aktivity jsou od začátku zaměřeny na technickou podporu třídění odpadu a na environmentální výchovu a osvětu. V loňském roce vytřídil každý obyvatel Kraje Vysočina 21,5 kilogramu vytříděného papíru, 17,5 kilogramu plastů, 14,5 kilogramů skla a 0,4 kilogramu nápojových kartonů. To je tedy téměř 54 kilogramů vytříděného odpadu, což je o 5 kilogramů více, než je průměr ČR. Kraj Vysočina tak obhájil v pomyslném hodnocení krajů loňské stříbro.

Eva Navrátilová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.