• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Nové jízdní řády začnou platit 15. prosince, v úseku Velké Meziříčí – Křižanov dojde k malé redukci vlaků

Nové jízdní řády začnou platit 15. prosince, v úseku Velké Meziříčí – Křižanov dojde k malé redukci vlaků

Nádraží KřižanovV neděli 15. prosince 2019 začne platit nový jízdní řád 2020. V regionální vlakové dopravě na Vysočině dojde na některých tratích k poměrně významným změnám v jízdních řádech, které vycházejí z nové smlouvy s Krajem Vysočina.

Oproti roku 2019 dojde k navýšení rozsahu objednávané regionální dopravy o 8,8 %, a to na celkových více jak 4,4 mil. vlakových kilometrů v roce 2020. České dráhy vypraví na území Kraje Vysočina v průměru 372 vlaků denně, v pracovní dny 406 vlaků, v nepracovní dny 285 spojů.

„Pozitivním aspektem nového jízdního řádu je velmi výrazné navýšení počtu spěšných a osobních vlaků v dopravním směru Havlíčkův Brod – Jihlava – Kostelec u Jihlavy – Telč a dále do Dačice a Slavonic v Jihočeském kraji. Dochází také k odstranění nutnosti přestupů ve Světlé nad Sázavou ve směru Havlíčkův Brod – Ledeč nad Sázavou, byť zde se jedná jen o přemístění přestupů do sousední stanice Ledeč nad Sázavou. V Ledči se přestupy budou týkat menšího počtu cestujících," říká Lenka Horáková, ředitelka Regionálního obchodního centra Jihlava.

Nové názvy regionálních spojů
Po letech pojmenovávání vlaků zpravidla jen u dálkové dopravy, dochází na území Kraje Vysočina k pojmenování i většiny spěšných vlaků. Spěšné vlaky Havlíčkův Brod – Telč (– Slavonice) jsou skupinově pojmenovány jako „Renesance", dva páry spěšných vlaků (Okříšky –) Třebíč – Brno obdržely název „Horácký expres" a jednotlivé páry spěšných vlaků (Znojmo –) Moravské Budějovice – Jihlava – Havlíčkův Brod dostaly iniciativou Kraje Vysočina názvy „Veltlínské zelené", „Ryzlink rýnský" a „Sauvignon".

Trať 257 (stávající označení 252) Studenec – Velké Meziříčí – Křižanov
V úseku od Studence po Velké Meziříčí dojde k zásadním změnám v trasování osobních vlaků (opět v návaznosti na posun tras rychlíků a následně i osobních vlaků na trati 240). V pracovní dny bude počet vlaků snížen o jeden pár v úseku Rudíkov – Velké Meziříčí (a pondělní pár vlaků Studenec – Budišov u Třebíče), v sobotu naopak v tomto úseku přibyde jeden pár vlaků a v neděli dokonce dva páry (nedělní navýšení o 50 % spojů). Díky změněnému trasování v tomto úseku bude větší počet vlaků (o víkendech prakticky všechny) jezdit v celé trati Studenec – Křižanov bez přerušení ve Velkém Meziříčí.

V úseku Velké Meziříčí – Křižanov dojde v pracovní dny pouze k malé redukci počtu vlaků ve večerních hodinách (snížení o 8 % spojů). O víkendech naopak bude zajištěn celodenní dvouhodinový takt osobních vlaků a dojde k navýšení počtu spojů o dva páry vlaků v sobotu a jeden pár v neděli (navýšení o 21 %).

Na trati bude provozována motorová jednotka 814 Regionova, v pracovní dny doplněná o jeden motorový vůz řady 810.

Konkrétní informace o všech změnách regionálních jízdních řádů v Kraji Vysočina naleznete zde.

Více informací:
Gabriela Novotná, regionální tisková mluvčí ČD, M: 722 447 821, hot-line tiskového oddělení ČD pro mimořádnosti: 724 977 822, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.