Dvě lípy a jeden dub zdobí velký kruhový objezd na východním konci města

saz stromuDvě lípy a jeden dub zdobí ode dneška velký kruhový objezd na východním konci města. Tři stromy svobody sem jako připomínku událostí roku 1989 zasadili zástupci politických klubů zastupitelstva.

Jedna z lip má zároveň připomínat i stoleté výročí republiky. "Ve Velkém Meziříčí byla lípa svobody vysazena v roce 1919 a tak nám letošní stoleté výročí této události přišlo jako dobrá ozvěna loňských oslav," vysvětlil iniciátor nápadu na výsadbu stromů architekt Petr Velička. Stejně tak jako datum 24. listopadu nebylo zvolené náhodně. "Scházíme se tady 24. 11. 2019 což je 30 let poté, co se občané Velkého Meziříčí poprvé sešli na náměstí na podporu událostí 17. listopadu 1989," řekl ve svém projevu během zasazení stromů Petr Velička.

Hosty celého slavnostního aktu byli zakladatel České komory architektů Dalibor Borák a současný předseda této stavovské organizace Jan Kasl.
"Stromy jsou součást života a náš život umožňují. Abychom nežili na poušti, musíme si dát velký pozor, aby stromy přežily a hlavně je dosazovat tam, kde je to možné. Dneska se domy, inženýrské sítě a stromy staví proti sobě, ale po celou dobu naší existence tyto tři faktory existovaly společně. Stromy znamenají přežití," uvedl Jan Kasl.

Petr Velička, zastupitel města

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.