Menší města protestovala proti Babišovi, zapojilo se i Velké Meziříčí

DemVe větších i menších městech po celé republice probíhaly v pondělí 16. prosince demonstrace proti Andreji Babišovi. Do protestní akce za odstoupení premiéra, kterou svolal spolek Milion chvilek, se podle organizátorů zapojilo více než 200 měst a obcí. Dnes večer se lidé znovu sejdou v Praze, ve čtvrtek se demonstrace přesunou do třinácti krajských měst.

Na Vysočině demonstranti na 12 místech kritizovali i pravicové politické strany, vyčítali jim nejednotnost. Ve Velkém Meziříčí se na náměstí v podvečer sešlo několik desítek lidí. Podle Jiřího Doležala, který protesty organizuje, je neschopnost opozičních stran domluvit se důvodem, proč někteří lidé dali ve volbách hlas Babišovi.

Důvody pondělního shromáždění shrnul na začátku poklidné předvánoční demonstrace Emanuel Míšek. Spolek Milion chvilek a jeho příznivci již řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo.

Naposledy se konala demonstrace 10. prosince na pražském Václavském náměstí, na stejném místě se koná protestní akce pod heslem Budoucnost bez Babiše i toto úterý. Aktivisté na ni zvou také zástupce opozičních demokratických stran. Chtějí znát jejich vizi, jak řešit problémy země.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.