Rozpočet je vyrovnaný, město začne hospodařit s 305 miliony korun

zastupitelstvoBezesporu nejsledovanějším bodem posledního letošního zastupitelstva bylo schvalování rozpočtu hospodaření města na rok 2020. Tento bod podpořili všichni přítomní zastupitelé, hlasování se zdržel pouze zastupitel Vincenc Záviška z důvodu střetu zájmů.

Rozpočet je vyrovnaný a počítá s příjmy i výdaji ve výši 305 315 900 korun. „Děkuji vám všem za aktivní přístup při sestavování rozpočtu. Na opravy a investice je v rozpočtu vyčleněno 65 milionů korun, nejvíc v historii města. Myslím si, že rozpočet je připraven svědomitě, pečlivě a vyváženě," dodal starosta města Josef Komínek a zároveň poděkoval všem, kteří se na jeho sestavování podíleli.

Nejvíce příjmů, konkrétně 192 milionů korun, získává město z daní. Jedná se o daně z příjmu fyzických a právnických osob, z nemovitostí, ze správních poplatků ze psů, z užívání veřejného prostranství, za povolení vjezdu nebo za svoz odpadu. Naopak nejvyšší výdaje z městského rozpočtu plynou na činnost místní správy, opravy komunikací, kulturu či předškolní a základní vzdělávání. Do rozpočtu město zahrnulo také navýšené grantové programy na podporu sportu, kultury, sociální oblasti a Zdravé město. Sportovci obdrželi 6,9 milionu korun, v grantu na podporu sociální oblasti je celkem 2,9 milionu korun a na podporu kultury město vyčlenilo půl milionu korun. Současně s rozpočtem zastupitelé schválili i grant Zdravého města ve výši 100 000 korun.

Na činnost organizací města jsou pro knihovnu vyčleněny necelé 4 miliony korun a na činnost muzea 4,5 milionu korun. Jupiter clubu schválili zastupitelé dotaci ve výši 6 080 000 korun, mimořádnou dotaci k 70. výročí vzniku loutkohereckého souboru 70 000 korun a mimořádnou dotaci na výměnu plátna v kině ve výši 100 000 korun.

Mezi největší plánované investiční akce v novém roce patří rekonstrukce obřadní síně na Karlově, přestavba odborných učeben Základní školy Sokolovská, rekonstrukce ulice Pod Strání a vybudování nového vodovodu v Mostištích.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.