Tříkrálové skupinky vybraly statisíce

DSCF9885Letošní jubilejní dvacátý ročník Tříkrálové sbírky opět uspořádala Charita Žďár nad Sázavou ve spolupráci s Římskokatolickou farností Velké Meziříčí. Smyslem této celonárodní akce je vykoledovat finanční prostředky na pomoc potřebným, kteří se ocitli v nečekané složité situaci, a zdravotně i sociálně znevýhodněným občanům. Koledníci o dvou lednových víkendech vyrazili koledovat ve Velkém Meziříčí, kde se jim podařilo vybrat 226 824.

"Po celém žďárském okrese bylo možné potkat 2 200 koledníků, které mělo na starosti přes 78 základních asistentů. Koledníci opatrovali 544 úředně zapečetěných kasiček, rozdali přes 70 000 cukříků a 32 500 letáků. Zapojeno bylo 220 měst a obcí. Ráda bych vzkázala všem svým asistentům a jejich pomocníkům, že jejich práce, i když je mnohdy neviditelná, je skutečně důležitá. Moc si vážím všech, kteří léta spolupracují při královských povinnostech v přátelském a pozitivním duchu," zhodnotila Michaela Kuchtová, koordinátorka Tříkrálové sbírky za Oblastní charitu Žďár nad Sázavou.

O využití výtěžku však nerozhoduje žďárská Charita sama, jedná se o celkem složitý proces.
„V konečném důsledku rozhoduje tzv. tříkrálová komise, složená z pracovníků vedení Diecézní charity Brno a zástupců oblastních Charit. Celý proces probíhá takto: vždy na konci roku, který předchází připravované Tříkrálové sbírce, se zamýšlíme nad tím, co bychom v příštím roce z výtěžku potřebovali podpořit. Zpracované záměry poté předkládáme ke schválení tříkrálové komisi Diecézní charity Brno. Poté, co sbírka proběhne, a jsou sečteny veškeré dary, je možné zpracovat konkrétní projekty, které jsou opět předloženy komisi, která je posuzuje a schvaluje," dodala ředitelka žďárské Charity Jana Zelená.

"Získané finance plánuje Oblastní charita Žďár nad Sázavou použít především na podporu terénních služeb, které jsou v současné době velmi vyhledávané, dále pak na podporu Charitní záchranné sítě, která pomáhá lidem bez domova, na podporu sociálně slabých rodin s dětmi a těžce nemocných. Podpořena bude také dobrovolnická činnost, která doplňuje profesionální služby Charity," upřesňuje Lenka Šustrová ze žďárské Charity.

Sbírka 2020 obr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.