Začíná sčítání divoké zvěře

srnkyUž zítra (1. února 2020) a následně 29. února 2020 budou myslivci na Vysočině sčítat divokou zvěř. Povinnost pravidelného sčítání zvěře ukládá myslivcům zákon o myslivosti. Podle zjištěných stavů zvěře pak vypracují plán mysliveckého hospodaření pro následující rok.

S využitím přímého pozorování, kontroly stop a dalších znaků výskytu budou v lesích a na polích myslivci zjišťovat, kolik se v přírodě pohybuje divoké zvěře. Během loňského sčítání bylo evidováno více než 28 tisíc kusů srnčí zvěře, 2 854 kusů divokých prasat, více než 25 tisíc kusů zajíce, 11 tisíc kusů kachen divokých, 6 213 lišek nebo 127 jelenů.

„Myslivci mají dobrou znalost o počtu zvěře v průběhu celého roku. Pravidelná kontrola početních stavů zvěře je zárukou dobrého hospodaření v honitbách. Přehled o počtu jednotlivých druhů umožňuje myslivcům přizpůsobit intenzitu lovu tak, aby počty zvěře odpovídaly zákonným limitům. Výsledky sčítání budou známé v dubnu," informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Jitka Svatošová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.