Ve třídění odpadu patří Velké Meziříčí mezi elitu Vysočiny

popelniceV soutěži My třídíme nejlépe, kterou organizuje nezisková společnost EKO-KOM, a.s., Velké Meziříčí pravidelně obsazuje stupně vítězů. Dle průběžných výsledků lze předpokládat, že nejinak tomu bude i za rok minulý. Ze sedmnácti hodnocených měst nad pět tisíc obyvatel v Kraji Vysočina třídí odpad nejlépe Telč, druhé místo patří Velkému Meziříčí.

Zásadním kritériem pro hodnocení v hlavní soutěži je množství vytříděného separovaného odpadu (papír, plast, sklo, nápojový karton, kovy) přepočtené na jednoho obyvatele města. Hodnocení obcí se provádí na základě údajů, poskytovaných obcemi do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování za stanovené období. Ve vedlejších soutěžích, které zohledňují zvlášť třídění papíru, skla a plastu, Velké Meziříčí obsadilo první příčky ve všech kategoriích. Díky ekologické odpovědnosti občanů město v posledním čtvrtletí roku 2019 vytřídilo necelých 250 tun odpadu, za které společnost odměnila Velké Meziříčí částkou ve výši 427 tisíc korun. „U nás v Meziříčí máme velmi zodpovědné domácnosti. Naše město patří dlouhodobě mezi regionální špičku ve třídění odpadu a věřím, že tomu bude tak i nadále," řekl starosta Josef Komínek.

V měsíci lednu proběhl první svoz použitých jedlých olejů a tuků. V rámci tohoto svozu lidé ve městě vytřídili a k dalšímu využití předali 572 litrů tohoto odpadu. „Dle sdělení společnosti FRITEX, která tento odpad dále využívá, se v nádobách nenacházely žádné příměsi a oleje nebyly znečištěny jiným odpadem. Za to občanům moc děkujeme," dodala Zdislava Fialková z odboru životního prostředí.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.