Vysočina zavádí jednotný tarif veřejné dopravy

1Poté, co v prosinci loňského roku prošly výraznou změnou vlakové jízdní řády, přichází Kraj Vysočina 1. března s další avizovanou novinkou. Tou je jednotný tarif v rámci krajského integrovaného systému Veřejná doprava Vysočiny (VDV). Se začátkem března dojde k zavedení jednotné přestupní jízdenky, zónově relačního systému a navýšení spojů, které na sebe budou lépe navazovat.

Zónově relační tarif nahradí dosavadní historicky používaný kilometrový tarif. Pro cestujícího to znamená, že již nebude platit za kilometry zajížděk, ale nově zaplatí za nejkratší vzdálenost mezi výstupní a nástupní stanicí. Tím pádem prochází změnou i výpočet ceny jízdného, který je sjednocený. Nově cestující zaplatí stejnou cenu bez ohledu na to, s jakým dopravcem pojede.
Nová jednotná přestupní jízdenka umožňuje v rámci její časové platnosti v systému VDV využívat přestupy v libovolné kombinaci dopravních prostředků. Pokud se tedy rozhodne polovinu trasy absolvovat vlakem a následně přestoupit na autobus, stačí vám jedna jízdenka, která platí po celou dobu jízdy. Důležité je dodržet pouze časovou platnost uvedenou na jízdence.

JízdenkaPodstatnou informací je, že nákup jízdenky zůstává stejný. Pořídit ji bude možné v autobusu u řidiče, na pokladně Českých drah či u průvodčího ve vlaku. „Upozorňujeme, že o jízdenku s výhodným tarifem VDV ve vlaku je třeba si proaktivně říci, protože České dráhy nabízí i svůj vlastní tarif. Tarif VDV je pro cestující výhodnější, pokud přestupují v rámci své plánované cesty na autobusovou dopravu," dodává Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. Proto bude nové cestování levnější, než současné sčítání dvou jízdenek.
„Významnou informací pro spoluobčany využívající regionální autobusovou a vlakovou dopravu je i fakt, že k 1. březnu 2020 dojde u autobusové dopravy k dílčím stabilizačním úpravám navazujících jízdních řádů. Příjemná bude úprava výše jízdného v rámci některých vybraných přestupů. Ke stejným stabilizačním změnám dojde i na dráze, a to k 16. březnu 2020," vysvětluje Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

Dosavadní slevy pro studenty a seniory zůstávají v rámci linek Veřejné dopravy Vysočiny zachovány. Rozšíření přesahu tarifu VDV do Tišnova či Znojma kraj plánuje na letošní léto. Nejdříve však koncem roku 2021 bude možné se stejnou jízdenkou využívat městskou dopravu v Jihlavě a Havlíčkově Brodě.

Banner VDV

 

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.