Zastupitelé odvolali vedení města, starostou se stal Alexandros Kaminaras

Starosta copyTřináct zastupitelů Velkého Meziříčí v úterý 25. února na zasedání zastupitelstva odvolalo městskou radu, včetně starosty města Josefa Komínka (ČSSD) a místostarostky města Jiřiny Jurdové (Meziříčské fórum).
Zároveň byl v rámci programu veřejnou volbou zvolen nový starosta města Alexandros Kaminaras (Společně VM) a místostarosta města František Smažil (ANO).

Nově bude městská rada pracovat ve složení František Fňukal (ANO), Josef Prokop (Společně VM), Tomáš Rapušák (Meziříčské fórum), Ivo Šulc (To pravé Meziříčí) a Petr Velička (To pravé Meziříčí).
Kromě starosty a místostarostky v pozici radních skončili František Komínek (ČSSD), Stanislav Kratochvíl (KDU-ČSL), Marie Ripperová (KDU-ČSL), František Smažil (ANO) a Miroslav Jágrik (ČSSD).
„Důvodem odvolání je dlouhodobá nespokojenost s prací vedení města," uvedl Tomáš Rapušák. Pro jeho návrh hlasovalo třináct z celkem třiadvaceti přítomných zastupitelů.
Zastupitelé města za hnutí ANO2011, František Smažil a František Fňukal, jako důvod opuštění koalice uvedli nesoulad s dlouhodobým fungování a rozvojem města a správou jeho majetku.

„Rád bych poděkoval zastupitelům, vedoucím odborů za třináct let práce, kterou jsem s nimi zažil na radnici. Velmi si jich vážím. Nemohu si však vážit třech zastupitelů, kteří prakticky rozbili koalici. Věřím, že budeme tvrdou opozicí," řekl dnes již bývalý starosta Josef Komínek.

„Se svými kolegy, se kterými budu ve vedení města, bych chtěl usilovat o to, abychom maximální energii věnovali spíše zlepšení podmínek, ve kterých žijeme, a práci pro obyvatele, než snaze o utišení hlasů opozičních zastupitelů," prohlásil nový starosta Alexandros Kaminaras, který také bývalému vedení poděkoval za odvedenou práci.

Následně nově zvolený starosta jednání zastupitelstva ukončil, nad čímž někteří zastupitelé vyjádřili veřejně své rozhořčení. „Je to absolutní fraška. Měli jste nejdřív nechat projít zastupitelstvo a komedii sehrát na závěr," reagoval na průběh jednání Pavel Blažek. „Pozastavuji se na tím, že se na zastupitelstvo musíte připravit. Veškeré materiály jste dostali. Máte bývalého radního, kterého jste pro neschopnost odvolali a následně zvolili místostarostou," komentovala situaci odvolaná radní Marie Ripperová.

Další jednání zastupitelstva proběhne 17. března. „Do té doby se musíme se všemi body v následujících týdnech podrobně seznámit a konkretizovat podobu některých kroků, které povedou ke zlepšení stavu města," vysvětlil důvod ukončení zasedání Alexandros Kaminaras.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.