• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Prohlášení zastupitelů za ČSSD, KDU-ČSL a Meziříčské fórum k ukončení činnosti koalice

Prohlášení zastupitelů za ČSSD, KDU-ČSL a Meziříčské fórum k ukončení činnosti koalice

zastup ilustKoalice zmíněných zastupitelů spolu se zastupiteli za Ano byla uzavřena krátce po volbách 2018. Koaliční smlouva zahrnovala po dohodě priority všech zúčastněných stran a volebních uskupení. Všichni koaliční zastupitelé ji také bez výhrad podepsali.

Z minulého volebního období nebyly připraveny žádné projekty, které by bylo možno využít. Bylo tedy třeba nejdříve projektovat, což zvenčí mohlo vypadat, že se nic neděje. Tato skutečnost však byla všem členům koalice známa.
Zastupitelé za ANO a zastupitel Tomáš Rapušák však byli netrpěliví a stěžovali si na nečinnost vedení města a rady, ve které měli zastoupení. Sami přitom místo prosazování koaličních (tedy i svých) priorit přicházeli stále s novými odlišnými tématy, takže ty původní odsouvali a zdržovali.

Situace vyvrcholila prohlášením uveřejněným v médiích, aniž by považovali za nutné sdělit je nejdříve koaličním partnerům. Zastupitel Rapušák se rozhodl vypovědět koaliční smlouvu a zcela popírá to, co před rokem a půl podepsal.

Zastupitelé Smažil a Fňukal ve svém prohlášení uvádějí nespokojenost s přístupem a kompletností předkládaných informací. Přitom zastupitel Smažil jako člen rady měl ke všem informacím přístup, opakovaně na své čestné slovo deklaroval loajalitu ke koalici.

Vrcholem všeho pak byly události na jednání zastupitelstva dne 25. 2., kdy tři členové koalice (Rapušák, Smažil, Fňukal) přešli k protistraně. Paradoxně radní Smažil hlasoval s „novou koalicí" pro svoje odvolání z rady pro ztrátu důvěry, aby byl vzápětí do nové rady zvolen na post místostarosty. Nově zvolený starosta Kaminaras přiznal nepřipravenost a jednání zastupitelstva nechal odložit.

My, zastupitelé zvolení za ČSSD, KDU-ČSL a Meziříčské fórum, přecházíme do opozice, a slibujeme, že budeme opozicí tvrdou a nesmlouvavou. Svým voličům pak slibujeme, že spolu s nimi se pokusíme po příštích komunálních volbách pokračovat v plnění našeho koaličního programu, který byl nyní díky aktivitám dřívějších koaličních partnerů Rapušáka, Smažila a Fňukala tak tvrdě a podpásově pošlapán.

Za ČSSD, KDU-ČSL a Meziříčské fórum: Josef Komínek, Miroslav Jágrik, Mgr. Pavel Blažek, Ing. František Komínek, RNDr. Petr Vrána, PhDr. Marie Ripperová, Mgr. Pavla Kamanová, Stanislav Kratochvíl, Ing. Jiřina Jurdová, MUDr. Jiří Kaše

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.