Vláda rozšířila povinnou karanténu na lidi vracející se ze všech rizikových zemí

coronavirus-4914026 1920Den poté, co vláda vyhlásila v Česku nouzový stav, přichází další opatření, jehož snahou je snížit riziko šíření koronaviru, kterým se v České republice nakazilo už 117 lidí. Od pátku 13. března od 12 hodin platí povinná karanténa pro všechny občany vracející se do Česka ze všech rizikových zemí.

Nyní je na seznamu rizikových zemí podle čtvrtečního opatření vlády Čína, Írán, Itálie, Jižní Korea, Francie, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Velká Británie, Belgie a Rakousko. Za nerespektování povinné karantény hrozí občanům pokuta až tři miliony korun. S dohledem a kontrolou lidí v karanténě pomohou hygienikům i policisté. Ti, kteří se vrátili z kterékoli ze jmenovaných zemí musí zůstat automaticky ve dvoutýdenní karanténě a nesmí navštěvovat žádné veřejné prostory. Po návratu domů tyto osoby musí telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře, který jim vystaví eNeschopenku.

„Jde o mimořádné opatření, které bude účinné pouze tehdy, pokud bude dodržováno všemi, kteří se vrací z vyjmenovaných oblastí. Apelujeme na všechny spoluobčany vracející se z výše uvedených destinací, aby se chovali uvážlivě a zodpovědně. Jedině tak máme šanci šíření závažné infekce bránit," komentoval situaci hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.