Vláda uzavřela většinu obchodů. Výjimku mají potraviny, lékárny a drogerie

bananas-698608 1920Vláda v noci radikálně zpřísnila dosavadní opatření proti šíření koronaviru. Od dnešního dne (neděle 14. 3.) od 6. hodiny ranní zůstanou zavřené veškeré obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Opatření platí deset dní, tedy do 24. března do 6.00 ráno.

Zavřené budou i hospody a restaurace. Zavřené musí být také služby, jako jsou kadeřnické a kosmetické salony. Rychlá občerstvení mohou pokračovat, pokud disponují výdejovým okénkem. Hlavním cílem opatření je omezit mezilidský kontakt v nákupních centrech.

Výjimka u uzavření obchodů platí dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků.

„Dospěli jsme k závěru, že musíme rozhodnout rychle. Chtěli jsme zabránit, aby dnes lidé šli do obchodních center," vysvětlil noční rozhodnutí premiér Babiš. „Vše zvládneme, když k sobě budeme ohleduplní a solidární," dodal předseda vlády. V Česku je podle premiéra už 150 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, v karanténě je zhruba 6500 lidí.
Důležité je, aby ekonomika vyráběla, aby lidé chodili do práce. Proto vláda neuvažuje o omezení hromadné dopravy. Babiš na tiskové konferenci znovu potvrdil, že vláda nebude zavírat určité oblasti České republiky, ale v případě potřeby karantény ji vyhlásí pro celou zemi.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.