Krizový štáb Kraje Vysočina jednal

krizovy štáb_vysočina_copyDnes (14. března 2020) bylo na pokyn hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka svoláno jednání Krizového štábu Kraje Vysočina. Jednotlivé složky KŠV podaly informace o připravenosti k řešení mimořádné situace. Platí, že pro zvládnutí epidemiologické situace je zásadní přijmout opatření, která zabrání dalšímu šíření koronaviru v následujících 14 dnech. Na území Kraje Vysočina jsou potvrzeny dva případy nákazy COVID-19.

Během víkendu bude rozdělena první dodávka respirátorů pro Kraj Vysočina. Distribučním místem je centrální sklad dodaných ochranných pomůcek v Nemocnici Jihlava. Dodané položky z první dílčí státní dodávky jsou určeny pro nemocnice a pracovníky Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, která zatím jako jediná v Kraji Vysočina zajišťuje odběr vzorků pro testování na novou chřipku.

Během víkendu dorazila na Vysočinu první dodávka nákupu centrálně realizovaného státem 1 700 ks respirátorů FFP3 a 548 ks FFP2, žádné další druhy ochranných pomůcek stát zatím nerozděluje. Logistiku distribuce řídí Kraj Vysočina. Pracoviště praktiků, specialistů i dalších budou postupně uspokojována z dalších dodávek. Dodávky ochranných pomůcek budou opakovány každý týden.

Opatření schválené Bezpečnostní radou Kraje Vysočina:

Zdravotnictví:

  • Všech pět krajských nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina (Nemocnice Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Třebíč, Nemocnice Nové Město na Moravě, Nemocnice Pelhřimov) z důvodu uvolnění kapacit omezilo neakutní plánované operační výkony (o neodkladnosti rozhodne vždy ošetřující lékař), budou omezeny zbytné ambulantní výkony, doporučení je odkládat plánované ambulantní kontroly, omezen bude volný pohyb po areálech nemocnic (tam, kde je to možné), zvýšená pozornost bude věnována hygieně a dezinfekci čekáren a chodeb.
  • Od úterý k současné jedné výjezdové sanitce, která vyjíždí z Jihlavy, přibude pro Vysočinu druhý odběrový tým, který bude sestaven na výjezdovém stanovišti záchranky v Havlíčkově Brodě.

- Na úterním jednání Zastupitelstva Kraje Vysočina bude navrhováno uvolnění 20 miliónů korun na nákup nezbytných ochranných prostředků a pomůcek pro sociálních i zdravotní služby, dezinfekční prostředky a další nezbytné věci pro řešení COVID-19. Finanční prostředky budou převedeny na položku krizového řízení.

- Kraj Vysočina preventivně objednává respirátory, ústenky, ochranné brýle, které by měly dorazit v následujících dnech a budou hrazeny viz výše.

Složky IZS kontrolují 24 hodin denně dodržování vládních opatření. Do dnešní 16 hodiny bude podle slov ředitele Krajského ředitelství Policie Kraje Vysočina Miloše Trojánka provedena kompletní kontrola všech povinně uzavřených zařízení. Bez jakýchkoli problémů a s maximální ochotou provozovatelů byla uzavřena a zkontrolována všechna velká obchodní centra. Kraj Vysočina se už dnes obrátí na vedení Věznice Světlá nad Sázavou a požádá o pomoc s výrobou provizorních roušek.

Jitka Svatošová, oddělení tiskové
Krajský úřad Kraje Vysočina

kriz. štab

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.