U zaměstnance novoměstské nemocnice se potvrdila nákaza koronavirem

nem nm_copyNa základě potvrzeného pozitivního testu u jednoho zdravotnického pracovníka jednoho ze tří interních oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě bylo dnes na pokyn Krajské hygienické stanice se sídlem v Jihlavě toto oddělení uzavřeno.

Část interního oddělení je uzavřena, personál má nařízenou povinnou dvoutýdenní karanténu. Zdravotničtí pracovníci, kteří byli s nemocným pracovníkem v kontaktu od středy 18. do pátku 20. března, byli testováni okamžitě, ostatní personál bude testován v pořadí, které doporučí Krajská hygienická stanice. Na oddělení v této chvíli slouží zdravotnický personál, který nebyl v kontaktu s pozitivním pracovníkem.

Pacienti bez příznaků respiračního onemocnění, jejichž zdravotní stav to dovolí, jsou a budou propouštěni do domácího ošetření s doporučením povinné dvoutýdenní karantény. „Rodinní příslušníci ani propuštění pacienti nemusí mít z onemocnění COVID-19 strach, celý minulý týden náš personál používal předepsané ochranné pomůcky, takže riziko přenosu nákazy je minimální," ujistila epidemiologická sestra nemocnice Šárka Vidergotová.

„Na celém oddělení proběhla plošná dezinfekce. Na interním oddělení je pozastaven příjem a překlady pacientů na jiná oddělení. Potřebná vyšetření pacientů (pouze akutní a nezbytně nutná) probíhají uvnitř oddělení (pojízdný RTG, UZV apod.), jsou zavedena přísná režimová opatření v předávání materiálu. Samozřejmostí je zvýšený hygienický režim celého oddělení (opakovaná dezinfekce všech ploch), také je zakázán vstup ostatnímu obslužnému personálu na oddělení," dodává tisková mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Tamara Pecková s tím, že provoz nemocnice by neměl být výrazně ovlivněn, protože na interním oddělení nosí personál permanentně ochranné prostředky.

„Nemocnice přijímá opatření, která zamezují a minimalizují další šíření této nemoci. Velký dík patří našim zaměstnancům a také krajské hygieně za jejich nasazení vše vyřešit co nejúčinněji a nejrychleji. Věřím, že společnými silami vše zvládneme a že chod interního oddělení bude obnoven co nejdříve," věří ředitelka nemocnice Věra Palečková.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek apeluje na všechny občany, kteří nutně potřebují zdravotnickou péči, aby nezatajovali svůj aktuální zdravotní stav a především pak kontakty s osobami v karanténě nebo jiné zdravotní problémy indikující COVID-19.

Tamara Pecková Homolová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.