Řidiči v autě a děti do dvou let nově nemusí nosit roušky

mask-4972369 copyVláda České republiky rozhodla na svém zasedání 30. března 2020 o výjimce pro nošení ochranných prostředků dýchacích cest. Výjimka platí pro řidiče motorových vozidel, kteří jsou sami v uzavřeném autě a pro děti do dvou let.

„Na základě jednání vlády vydalo Ministerstvo zdravotnictví s účinností od 31. března 2020 mimořádné opatření, kterým se stanovují výjimky z dosud platného krizové opatření schváleného vládou. Děti do dvou let věku a řidiči motorových vozidel, kteří jsou sami v uzavřeném vozidle, nově nemusí mít pokrývku úst a nosu," uvedla Gabriela Štěpanyová, tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR. Pro všechny ostatní nadále platí povinnost nosit roušku, respirátor, šátek nebo jakoukoli jinou ochrannou pomůcku, která kryje ústa a nos a tím brání šíření kapének.

„Shodli jsme se, že roušky či podobná zábrana úst a nosu může velmi malým dětem znesnadňovat dýchání, proto jsme stanovili výjimku pro děti do dvou let. Také není nutné, aby řidiči, kteří jsou sami v uzavřeném vozidle, kdy nehrozí přenos šířením kapének na jinou osobu, měli nutně roušku," komentuje mimořádné opatření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Současné omezení vláda prodloužila prozatím do 11. dubna. Podle Vojtěcha je na místě, držet opatření minimálně do Velikonoc, co bude dál, to vláda zhodnotí podle epidemiologické situace a vývoje onemocnění u nás. Omezení pohybu osob, provozu úřadů nebo uzavření obchodů a restaurací potrvá minimálně do takzvané Bílé soboty, která předchází Božímu hodu velikonočnímu.

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.