Na kole a běhat v lese můžete bez roušky, otevírají se venkovní sportoviště

cyklistaVláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 6. dubna přistoupila k částečnému uvolnění přísných protiepidemických opatření. Od úterý umožní lidem individuálně sportovat bez roušek, ve čtvrtek budou moci otevřít některé dosud povinně zavřené obchody a od úterý 14. dubna bude možné vycestovat z České republiky v nezbytných případech.

Lidé mohou od dnešního dne znovu využívat venkovní sportoviště, pokud na nich budou sportovat individuálně. Nově je také povolený běh či jízda na kole v lese bez roušek. Společně sportovat mohou nanejvýš dvě osoby s výjimkou členů domácnosti a nesmí přitom využívat vnitřní šatny, sprchy a další uzavřené společné prostory. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že za splnění podmínek lze provozovat například běh, cyklistiku, gymnastiku, venkovní bruslení, skateboarding, jízdu na koni, golf s maximálně dvěma lidmi ve skupině hráčů, tenis, stolní tenis, badminton, volejbal, nohejbal (vždy s nejvýše dvěma hráči na každé straně hřiště), vodní sporty, jako je jachting, kanoistika či veslování, při nejvýše dvou osobách na lodi, sportovní střelbu nebo sportovní letectví.

Otevírají se sběrny surovin, ve čtvrtek také hobby markety a stavebniny

Od úterý mohou začít fungovat sběrny surovin, sběrné dvory a kompostárny, od čtvrtka 9. dubna si pak lidé budou moci jít nakoupit kromě již povolených prodejen a provozoven také do hobby marketů, železářství, stavebnin a prodejen jízdních kol a cykloservisů. Všichni prodejci však budou muset od čtvrtka dodržovat přísnější hygienická opatření, zajistit ve svých provozovnách dodržování minimálně dvoumetrových odstupů mezi zákazníky, v obchodech umístit dezinfekční přípravky a obsluhovat v rukavicích.

Vycestovat v odůvodněných případech bude možné

Od 14. dubna bude také možné v odůvodněných případech vycestovat z České republiky. Kromě pendlerů a dalších osob, které mají výjimku ze zákazu už dnes, budou moci ze země vycestovat i lidé, kteří prokáží, že cesta do zahraničí je nezbytná, ať už z pracovních či soukromých důvodů. V zahraničí se mají maximálně zdržet osobních kontaktů a při návratu budou muset projít kontrolou zdravotního stavu a karanténou.

Nouzový stav nyní platí do 11. dubna a Sněmovna bude dnes rozhodovat, zda ho prodlouží do konce měsíce nebo až do 11. května, jak navrhuje vláda.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.