Parkovací dům u Nemocnice Třebíč by mohl stát už v roce 2023

třebíčNedostatečné parkovací kapacity areálu Nemocnice Třebíč bude Kraj Vysočina řešit výstavbou nového parkovacího domu. Ten bude sloužit nejen klientům, zaměstnancům a návštěvníkům zdravotního zařízení, ale jeho umístění umožní nabídnout kapacity také veřejnosti.

„Na základě hotové studie záměru objektu s čtyřmi nadzemními podlažími o kapacitě 218 parkovacích míst a komerčními prostorami jsou náklady na výstavbu prozatím odhadovány ve výši 165 milionů korun, ale bez nákladů projektové přípravy a inženýrských činností. Důležitá je i skutečnost, že budova vytvoří protihlukovou bariéru k frekventované silnici podél jižního okraje areálu nemocnice," informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla. Důležitým aspektem, který veškeré aktivity výrazně urychlil, je angažovanost města Třebíč, které pro stavbu věnovalo část nutných pozemků v areálu nemocnice a je připraveno se finančně na stavbě podílet.

Objekt parkovacího domu Nemocnice Třebíč je podle studie umístěn při vstupu a vjezdu do areálu nemocnice. Kraj Vysočina předpokládá, že do poloviny příštího roku bude stavbu projektově připravovat, následně vysoutěží dodavatele stavby, která by měla probíhat od listopadu 2021 do jara 2023. „Kraj má ve svém schváleném rozpočtu pro rok 2020 zařazenu akci Nemocnice Třebíč – Parkovací dům a vyčleněné peníze na zajištění projektové přípravy této akce. V rozpočtovém výhledu kraje pro roky 2020–2022 je akce rovněž zahrnuta," doplňuje Martin Kukla. Město Třebíč má zájem na realizaci záměru dle studie a poskytlo kraji pozemek a finanční prostředky jako účast města v celkové výši 50 milionů korun. „Město Třebíč rádo podpoří dostavbu nemocnice, která zajišťuje péči o město a spádovou oblast. Pokud naše podpora projekt parkovacího domu urychlila, pak splnila účel. Navíc získáme další parkovací kapacitu v rámci frekventované lokality, kde je po parkování neustále vysoká poptávka," říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje a starosta Třebíče Pavel Pacal.

Podobný model spolupráce při realizaci stavby pro zvýšení občanské vybavenosti by mohl fungovat i v případě Havlíčkova Brodu, kde je město velice příznivě nakloněno výstavbě parkovacího domu v blízkosti krajské nemocnice. I v tomto případě by nové kapacity vyřešily parkování pacientů, zaměstnanců nemocnice, ale i blízkého domova pro seniory a veřejnosti.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.