Vláda urychluje rozvolňování opatření. Od pondělí otevřou větší provozovny i posilovny

urad vladyVláda se na základě příznivého vývoje epidemiologické situace ve výskytu nemoci koronaviru rozhodla urychlit harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven v Česku. Na mimořádném jednání vláda ve čtvrtek 23. dubna 2020 schválila rychlejší scénář uvolňování opatření, který by měl nově skončit 25. května namísto původního 8. června.

První změna přichází hned od dnešního dne 24. dubna, kdy se mění pravidla pro pohyb a pobyt na veřejnosti. Sportovat společně venku, samozřejmě s dodržením dvoumetrového odstupu, nově může až deset lidí.

Od pondělí 27. dubna přibylo povolení pro provozovny do 2 500 m2 prodejní plochy včetně turistických informačních center, pokud nejsou v obchodních centrech nad 5 000 m2. Ve stejný termín začnou fungovat i autoškoly, fitness centra, posilovny a zoologické zahrady. V rámci hygienických opatření zůstanou všechna tato místa bez možnosti využívat šatny, sprchy a v případě zoologických zahrad zůstanou uzavřené vnitřní prostory. Studenti nižších ročníků vysokých škol mohou také začít do škol individuálně docházet na konzultace. Věřící se v kostele mohou účastnit bohoslužeb v maximálním počtu patnácti osob.

„Všichni provozovatelé budou muset splnit přísné hygienické podmínky a nároky, například na dodržování nejméně dvoumetrového odstupu mezi zákazníky, na dezinfekci či na vybavení prodejen. Například zákazníci v prodejnách s oblečením si nebudou moci zboží zkoušet, zoologické zahrady zase mohou prodávat vstupenky jen on-line a to tak, aby se v areálu nenacházelo více než 150 osob na hektar plochy," uvádí Úřad vlády ČR ve své tiskové zprávě.

Restaurace se zahrádkou či výdejním okénkem, kadeřnictví, kosmetické, masérské a regenerační služby i muzea a venkovní prostory hradů a zámků se otevřou už od 11. května.

V poslední vlně rozvolňování opatření, která nyní připadá na 25. května, by mohly začít fungovat restaurace, hotely a vnitřní prostory zoologických a botanických zahrad. Za specifických hygienických podmínek se pak mohou konat svatby i kulturní, společenské a sportovní akce. Otevřou se divadla, hrady a zámky, které se budou řídit jasně definovanými podmínkami.

Na návrh Ministerstva vnitra vláda souhlasila se změnou pravidel pro překračování státních hranic. Naši občané i cizinci s povolením vstupu mají od půlnoci 27. dubna dvě možnosti, a to buď nastoupit do 14denní karantény nebo předložit negativní test na COVID-19. „Chceme lidem maximálně zjednodušit návrat do Česka. Možnost vyhnout se po předložení testu karanténě jsem prosazoval dlouhodobě jako opatření, které nám umožní pokračovat v postupném návratu do režimu před pandemií," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Okruh cizinců, kteří mohou vstoupit do České republiky se rozšířil, nově mohou překročit hranice občané EU, kteří přijíždějí za účelem výkonu ekonomické činnosti nebo jako studenti vysokých škol ze zemí EU.

Ostatní činnosti vláda povolí během června dle aktuální epidemiologické situace.

Zuzana Najtová

top vlada

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.