Letošní pálení čarodějnic poznamená sucho a roušky

čarodějnicePoslední dubnový večer je tradičně spjat se zapalováním ohňů k pálení čarodějnic. Letošní filipojakubskou noc ale poznamená enormní sucho a vládní omezení, která mají zabránit šíření koronaviru. Hasiči kvůli suchému počasí upozornili, že by lidé měli být při pálení ohňů velmi opatrní. Lidé by také neměli zapomínat, že mimo bydliště mohou být pouze se zakrytými ústy a nosem třeba rouškou, mohou být ve skupinách nanejvýš po deseti a musí dodržovat odstup.

Přestože současná doba nepřeje velkým oslavám pálení čarodějnic, suché počasí přeje vzniku požárů. „Obecně právě počasí před oslavami čarodějnic hraje největší roli v nárůstu požárů. Pokud je před 30. dubnem dlouho sucho a je teplo, dojde k požáru mnohem snáz, než když je půda prosáklá vodou. Stejně tak je nebezpečný silný vítr, který žhavé uhlíky rozfouká po okolí a snadno tak chytne třeba suchá tráva," vysvětluje Nicole Studená, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR.

Při pálení čarodějnic je každoročně zvýšené riziko požárů. Loni 30. dubna hasiči vyjížděli k 64 požárům, o rok dříve dokonce ke 136. Dále Studená upozornila, že i v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané, hasiči doporučují celou akci dopředu oznámit Hasičskému záchrannému sboru příslušného kraje. Pro ohlášení pálení existuje jednoduchá aplikace na internetu paleni.izscr.cz. Nahlášení je opravdu snadné a pomáhá hasičům předejít planým výjezdům nebo v případě nutnosti urychlí zásah jednotek.

Pokud se navzdory omezeným možnostem a varováním rozhodnete poslední dubnový den oslavit, pamatujte na následující pravidla:

  • U ohně nesmí být více než 10 lidí, přičemž pro členy rodiny toto pravidlo neplatí. Další osoby však už povinné dvoumetrové rozestupy a stanovený počet dodržovat musí.
  • Dejte pozor na to, kde děláte ohniště. Přítomnost hořlavých materiálů méně než 1 metr od ohniště a ledabylé ohraničení samotného ohně hrozí potenciálním požárem.
  • Oheň nerozdělávejte méně než 50 metrů od lesa, případně méně než 100 metrů od stohu slámy. Pozornost věnujte také směru a síle větru.
  • Stavte hranici stabilní. Zapalovat oheň lihem, benzínem či naftou také dle hasičů není dobrý nápad. Zkuste tuhý podpalovač.
  • Při založení ohně by měla být přítomna osoba starší 18 let a rozhodně by se oheň neměl nechávat bez dozoru.
  • Mějte po ruce dostatečnou zásobu vody. Z místa pálení také nikdy neodcházejte dříve, než bude řádně uhašeno.
  • Neblokujte případné příjezdové cesty k ohništi.
  • Pokud se rozhodnete pro pálení čarodějnic na veřejném ohništi, nezapomeňte na povinnou ochranu dýchacích cest.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.