• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Vláda prodloužila nouzový stav do 17. května. Děti do 7 let, moderátoři i umělci nemusí nosit roušky

Vláda prodloužila nouzový stav do 17. května. Děti do 7 let, moderátoři i umělci nemusí nosit roušky

kids-2835430Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května 2020. Dalším bodem programu byly výjimky z povinnosti nošení roušek. K dětem do dvou let, které již výjimku měly, nyní vláda přidala i děti od 2 do 7 let, které jsou v mateřské škole a také v prostorách, kde se provozuje dětská skupina. Výjimku z nošení roušek mají i osoby, které trpí duševními poruchami.

Děti nejsou jediné, kterých se změna opatření týká, mezi další patří umělci, hudebníci, tanečníci, herci i moderátoři a redaktoři. „Rozšířili jsme výjimky ohledně povinnosti nošení roušek také na vystupující umělce a na moderátory. Ale vše je podmíněno přísným dodržováním stanovených podmínek při natáčení. Dezinfekce je naprostou nutností, stejně tak negativní PCR test u vystupujících umělců," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pro všechny ostatní nadále platí povinnost nosit ochranné prostředky bránící šíření kapének. „Toto opatření zůstává jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření koronaviru na území České republiky. Nejčastějšími cestami, kudy vir vniká do lidského těla, jsou právě sliznice, tedy ústa, nos a také oči. Proto je třeba stále chránit sebe a své okolí používáním ochrany dýchacích cest. Je to to nejmenší, co můžeme udělat," dodal Vojtěch.

Nová pravidla platí od 1. května, další vláda schválila od pondělí 11. května, kdy se mohou konat sportovní, kulturní a společenské akce s účastí do 100 osob včetně svateb. Všechny změny, které vláda na svém zasedání 30. dubna schválila naleznete přehledně na webové stránce Vlády ČR. Všechna povolení jsou podmíněna dodržováním přesně stanovených hygienických pravidel.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.