Bez účasti veřejnosti město uctí oběti Velkomeziříčské tragédie

pietaKaždý rok si v prvních květnových dnech občané Velkého Meziříčí u hrobů padlých na hřbitově na Karlově připomínají konec druhé světové války a zároveň osvobození od německé okupace.

Tradiční pietní vzpomínková akce letos proběhne ve čtvrtek 7. května vzhledem ke stále trvajícímu nouzovému stavu a vládním opatřením bez přítomnosti veřejnosti.

„Považuji za nesmírně důležité si připomínat takto významné okamžiky, které zásadně poznamenaly životy mnoha lidí nejenom ve Velkém Meziříčí. Stále jsou mezi námi potomci obětí Meziříčského povstání, které byly popraveny právě 7. května v roce 1945 nebo padly ve dnech následujících při bombardování města. 75. výročí této smutné události bohužel nemůžeme vzpomenout společně. Tentokrát uctíme památku válečných obětí bez veřejného pietního aktu. Věřím, že to všichni pochopí," dodává starosta města Alexandros Kaminaras.

Vedení města uctí oběti druhé světové války symbolickým položením věnce a zapálením svíčky u pomníku padlých ve 13 hodin. V tento čas se také rozezní zvony velkomeziříčského kostela jako vzpomínka na oběti, které padly v boji za svobodu a demokracii. Za dodržení aktuálních vládních opatření samozřejmě může také veřejnost osobně navštívit k tiché vzpomínce hřbitov na Karlově.

Děkujeme Vám, že nezapomínáte.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.