Z jakých důvodů nepodpořilo Společně VM projektování aquacentra?

swimming-pool-382139 1920Pět důvodů, proč nepokračuje projektování aquacentra

Minulý týden jsme spolu s dalšími zastupiteli města zastavili projektování relaxačního centra neboli aquacentra ve Velkém Meziříčí. Žádnou velkou radost z toho nemáme. Víme o úsilí, které do záměru investovala parta „bazénářů", a vážíme si jejich aktivity stejně jako každé aktivity ve městě.

Věříme, že s odstupem času se i příznivci aquacentra zamyslí a pochopí naše důvody, proč bylo v tuhle chvíli dobré zatáhnout za záchrannou brzdu:

1. Přehnaná velikost aquacentra

Projektované aquacentrum se svou velikostí a vybavením snažilo vyrovnat podobným stavbám v Jihlavě a Třebíči, které ovšem mají několikanásobně víc obyvatel i peněz v rozpočtu než Velké Meziříčí.
Studie proveditelnosti, která vznikla před dvěma lety, našemu městu doporučovala „minimalisticko-účelné provedení" a bazén se 4 drahami. Minulé vedení města ale zadalo k vyprojektování rovnou 6 plaveckých drah a ani na dalším vybavení, např. menších bazéncích, atrakcích, wellness prvcích i tobogánu, se nešetřilo.
Zkrátka, projektovalo se aquacentrum mnohem větší, než naše město potřebuje a může si dovolit.

2. Špatný postup

Stavbě podobného rozsahu musí předcházet poctivá finanční analýza a také soutěží vybraná architektonická studie, která má za úkol zajistit, aby se v relaxačním centru i jeho okolí lidé cítili mimořádně dobře.
Současná studie proveditelnosti postrádá především finanční analýzu pro podmínky Velkého Meziříčí. Nicméně i tak upozorňuje na řadu věcí, které je potřeba promyslet ještě před zadáním projektové dokumentace. Fázi promýšlení bývalé vedení města bohužel přeskočilo podobně jako u dalších projektů.
Na špatný způsob zadání projektové dokumentace jsme upozorňovali už v únoru a listopadu loňského roku na zasedání zastupitelstva. Zastánci bazénu měli pocit, že je jenom zdržujeme, ale my jsme tyto námitky mysleli vážně. Vedení města naše doporučení úplně ignorovalo. Byla vypsána zakázka na projektovou dokumentaci ve všech stupních a jednoduchá architektonická studie byla svěřena pouze projektující firmě, což je u takové investice špatně.

3. Vše pro jednu firmu

Společnost Centroprojekt Group už delší dobu povzbuzovala zdejší bazénové nadšence a posléze i město v záměru vybudovat aquacentrum.
Stejná společnost vypracovala studii proveditelnosti, kde bez jakékoliv poctivé ekonomické analýzy prohlásila, že naše město stavbu zvládne.
Stejná společnost vyhrála i výběrové řízení na projektování za velmi nízkou cenu.
Dále tato firma buduje aquaparky a dodává bazénové technologie.
Takhle vypadá sen pro dodavatele, ale bývá v něm skryto mnoho pastí na investora. Pokud město nemá „tahat za kratší provaz", mělo by na přípravě spolupracovat s několika nezávislými firmami a přicházet za nimi s řadou vlastních námětů a připomínek.

4. Financování

Samo vedení města si stanovilo cenový limit 150 milionů Kč a ten byl překročen už ve fázi studie. Je logické a jisté, že cena by se v dalších fázích projektování pouze navyšovala, anebo bychom byli tlačeni do výběru nejlevnějších materiálů a nejlevnějších technologií – což by později znamenalo vyšší náklady na provoz a menší užitnou hodnotu.
Od počátku jsme byli bývalým vedením města ujišťováni, že bazén má smysl stavět jenom při financování zvenčí – s dotacemi. Za celou dobu jsme však na žádný vypsaný dotační titul nenarazili a s očekávaným výpadkem veřejných financí kvůli koronavirové krizi se nedá očekávat zázrak.

5. Jiné úkoly a cíle
Na každém kroku vidíme možnosti, jak zlepšit život obyvatel našeho města. Chceme se zaměřit na rozvoj centra města, příjemné prostředí kolem nás a kvalitní bytovou výstavbu.

Závěrem
Toto jsou ve stručnosti hlavní důvody, které nás vedly k zastavení projektové přípravy meziříčského aquacentra. Věříme, že náš obezřetný postoj pochopí nejen ti, kteří o stavbě bazénu již dříve pochybovali, ale také ti, jimž se jeho vize zdála naopak velmi lákavá.

Společně VM

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.