Technické služby situaci nepodcenily, nárůst odpadů zaznamenala všechna města

PopelářiStejně tak jako všichni i Technické služby VM se musely přizpůsobit situaci. Koronavirová pandemie zapříčinila mimo jiné i ukončení provozu sportovišť, úpravu provozní doby ve sběrném dvoře, pohřební službě i na skládce odpadů u Vysokého mostu. Pro své zaměstnance musely technické služby (TS) zajistit ochranné pomůcky i dezinfekci, které jim dodali Musilovi z Křižanova, město Velké Meziříčí prostřednictvím sociálních služeb, Alpa, Ministerstvo životního prostředí a EKO KOM. I přes omezení vlády činnost TS dále probíhala podle harmonogramu. Zaměstnanci dokončili blokové čištění, dezinfikují autobusové zastávky a následně kontejnerová stanoviště na odpady. Doposud už pracovníci provedli údržbu sportovišť, začali se sečením trávy a připravili pietní místa spojená se 75. výročím konce druhé světové války.

Data získaná od ředitele technických služeb, Jaroslava Mynáře, hovoří jasně, svoz domovního odpadu se za měsíc březen a duben oproti stejným měsícům loňského roku rapidně liší. V roce 2019 svezli zaměstnanci 254 tun a v roce 2020 dokonce 281 tun, to znamená nárůst o 11 procent. U separovaného odpadu došlo k podstatnému navýšení svezeného množství, a to i přes to, že frekvence svozu těchto komodit (papír, plast) probíhá 1x týdně. V březnu 2019 svezly technické služby 32,2 tun plastů, kdežto za stejné období v roce 2020 to bylo 39,2 tun, jedná se o nárůst o celých 22 procent. „I přes snahu našich zaměstnanců se nedalo zabránit lokálnímu nepořádku u kontejnerových míst, za který se občanům města omlouváme. Samozřejmě že příčin je několik. Kromě zvýšení množství ukládaných odpadů, které je zapříčiněno jednak tím, že mnoho občanů tráví po uzavření škol a provozoven více času doma, tak i tím, že ne všichni spoluobčané provádějí minimalizaci odpadů jejich sešlápnutím nebo zmáčknutím. V neposlední řadě i zneužíváním kontejnerů právnickými osobami, které se takto bezplatně zbavují odpadu za jejichž likvidaci nebo využití by musely platit. O těchto tématech proběhla ve středu 29. dubna 2020 diskuze v rámci valné hromady společnosti Technické služby VM mezi vedením města a vedením této společnosti," říká ředitel místních technických služeb Jaroslav Mynář.

Ve čtvrtek 30. dubna se zúčastnil ředitel Technických služeb Velké Meziříčí setkání představenstva Spolku veřejně prospěšných služeb, které se konalo ve Velké Bíteši. Tématem setkání byla právě problematika nárůstu domovních i separovaných odpadů v době koronavirové epidemie, se kterými se potýkají i zbylá zúčastněná města, jako například Brno, Frýdek Místek, Jihlava, Bystřice nad Pernštejnem i Velká Bíteš.

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.