Od 11. května se upravují podmínky pro sňatečné obřady

bride-1837148Plánujete svatbu nebo máte zamluvený termín svatby po 11. květnu 2020? Přečtěte si nové nařízení vlády, které upravuje sňatečné obřady konané po tomto datu. Nesmí vás být víc než 100 a snoubenci během obřadu nemusí mít roušky.

PRŮBĚH A PODMÍNKY KONÁNÍ SŇATEČNÉHO OBŘADU V MATRIČNÍM OBVODU VELKÉ MEZIŘÍČÍ

(Tento dokument vychází z doporučení pro matriční úřady k realizaci usnesení vlády č. 490 účinného od 11. 05. 2020.)

Matriční úřad Velké Meziříčí bude při provádění sňatečných obřadů od 11. května 2020 postupovat následovně:

1. Osoby účastnící se sňatečného obřadu
Účast na svatbě bude umožněna osobám do celkového počtu 100 osob. Do tohoto počtu se započítávají i snoubenci, svědci, oddávající, matrikář, tlumočník (pokud je nutná jeho přítomnost), nezletilé děti, fotograf, hudební doprovod a uvaděčka.

2. Ověřování totožnosti
Při ověřování totožnosti snoubenců, svědků a případně tlumočníka bude postupováno tak, že nejprve přistoupí k matrikáři jednotlivě snoubenci, předají mu doklad totožnosti a odstoupí od něj do vzdálenosti 2 m. Matrikář snoubence postupně ztotožní a vrátí jim doklady totožnosti. Poté k matrikáři přistoupí jednotlivě svědci, vždy předají doklad totožnosti, odstoupí na vzdálenost 2 m, na pokyn matrikáře si na několik vteřin odkryjí obličej a po ztotožnění jej opět zakryjí. Stejně bude postupováno v případě účasti tlumočníka.

3. Hygienická opatření
Osoby účastnící se sňatečného obřadu jsou (s výjimkou snoubenců během konání obřadu) povinny nosit ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének. S ohledem na mimořádné opatření snoubenci při obřadu zakrytý nos a ústa mít nemusí. Podmínka zakrytí úst a nosu je splněna i při užití ochranného štítu. Účastníci sňatečného obřadu nemají povinnost dodržovat odstupy nejméně 2 metry od jiných osob. Obecní úřad zajistí další potřebná hygienická opatření v souvislosti s konáním sňatečného obřadu. Mezi tato opatření patří zejména zabezpečení dostatečného množství psacích potřeb pro osoby, které se v souvislosti s obřadem podepisují. Je nezbytné dodržovat hygienu rukou. Podání ruky ke gratulaci je možné pouze po vzájemné dohodě všech dotčených osob.

4. Místa konání obřadů
Podle § 11a odst. 3 zákona o matrikách se manželství uzavírá v místě určeném obcí pro konání slavnostních obřadů, což je ve Velkém Meziříčí obřadní síň v budově radnice. Obřady je možno konat jak v místech stanovených pro konání obřadů radou obce, tak na jiných vhodných místech povolených na základě § 12 zákona o matrikách. Manželství na jiném vhodném místě lze uzavřít, vyhovuje-li z hygienických hledisek a lze-li zajistit, aby se na tomto místě neshlukoval více než povolený počet osob.

Matriční úřad Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.