Povinné nošení roušek venku skončí 25. května

people-5091581 1920Vláda schválila návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, podle kterého nebude povinné od 25. května nosit roušky na otevřených prostranstvích za předpokladu, že lidé dodrží rozestupy.

Už od úterý nebudou muset nosit roušky logopedi nebo účastníci přijímacích řízení na školách při rozestupu 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti. Omezení, podle kterého smějí do větších obchodů potravin a drogerií mezi 08:00 a 10:00 jen osoby starší 65 let, zůstává nadále v platnosti.

Povinnost nosit roušky zůstává pro vnitřní prostory, prostředky veřejné dopravy, taxislužby a dále pro vnější prostory v případě, že se alespoň dvě osoby nacházejí ve vzdálenosti bližší než dvou metrů. Netýká se to členů domácnosti.

Výjimku v nošení roušek už mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

V pondělí 25. května by se měly otevřít například vnitřní prostory restaurací, fungovat budou smět také ubytovací zařízení. Otevřou i vnitřní prostory v zoologických a botanických zahradách a na hradech a zámcích. Otevřít se mají také školy pro žáky prvního stupně základních škol a jejich organizované a zájmové aktivity nepovinného charakteru formou školních skupin.

M. Hudková

Vlny uvolňování

Sociální služby

Školství

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.