Novoměstská nemocnice otevírá ambulanci paliativní medicíny

hand-in-hand-1686811 1920V novoměstské nemocnici začíná od května naplno fungovat ambulance paliativní medicíny. „Abychom paliativní ambulanci mohli dále rozvíjet, chyběla nám smlouva s největší zdravotní pojišťovnou. Teď už ji máme, takže od května začínáme," neskrýval radost paliatr Pavel Svoboda, který ambulanci paliativní medicíny v Nemocnici Nové Město na Moravě povede.

„Péče o lidi v závěru života odráží úroveň a vyspělost dané společnosti. Máme ambice tuto péči dále zlepšovat a pomáhat lidem v jednom z nejobtížnějších období života. Díky této ambulanci se nám podařilo doplnit velmi důležitý článek paliativní péče, která je poskytována na Žďársku. Paliativní péči poskytujeme v nemocnici, další dvě organizace poskytují domácí hospicovou péči. Ambulance paliativní medicíny v nemocnici je poslední zásadní článek, který nám chyběl," vysvětluje MUDr. Pavel Svoboda, který s novoměstskou nemocnicí spolupracuje od roku 2019, kdy se stal členem paliativního týmu nemocnice.

„Ambulance je určena pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou. A to zdaleka nejenom v konečném stadiu. Poskytuje komplexní podpůrnou péči jak v průběhu, tak i po ukončení aktivní léčby. Nejčastěji řeší potíže, jako jsou dušnost, bolest, nechutenství, nevolnost a zvracení, úzkost, deprese. Cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým," dodává Pavel Svoboda.

„Ambulance nabízí vypracování plánu péče, který je ve shodě s cíli a přáními pacienta a jeho blízkých. Tento plán obsahuje i postup pro řešení případných komplikací. Za systematický rozvoj paliativní péče v naší nemocnici vděčíme nadačnímu fondu Avast, od kterého jsme v roce 2018 získali dvoumilionovou dotaci. Díky tomu jsme v nemocnici vytvořili funkční systém paliativní péče založený na spolupráci kvalifikovaného multidisciplinárního paliativního týmu s personálem nemocnice, s pacienty a jejich rodinami a s lokálními poskytovateli domácí hospicové péče," doplnila informace vedoucí paliativního týmu novoměstské nemocnice a primářka Oddělení dlouhodobě nemocných Květoslava Pejchalová.

Ambulance paliativní medicíny je v ambulantním traktu pavilonu interních oborů. Ordinační hodiny jsou každé pondělí od 12 do 16, přičemž od 12 do 14 mohou pacienti přijít i bez objednání. Péče v ambulanci je plně hrazena ze zdravotního pojištění.

Mgr. Tamara Pecková Homolová, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.