Při kontrolách policisté odhalili dodávku přeplněnou díly pro dětská hřiště

Přetížené vozidlo_D1_-_1Policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov se v rámci běžného výkonu služby denně věnují důkladným kontrolám zaměřeným na dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů užitkových a nákladních vozidel. Kontroly se týkají nejen kamionů, ale také dodávkových vozidel, jejichž řidiči jsou stále častěji účastníky zbytečných dopravních nehod. Navíc policisté při kontrolách zjišťují výrazně přetížená dodávková vozidla.

Řidič dodávky měl dvojnásobně přetížený náklad

Dvojnásobné přetížení zjistili policisté ve středu 13. května kolem půl třetí odpoledne, když na 117. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Brno podrobili důkladné kontrole vozidlo Renault Master s českou registrační značkou. Vozidlo bylo provozováno v rámci vnitrostátní silniční dopravy a za jeho volantem seděl jednadvacetiletý muž. Vozidlo převáželo součásti pro dřevěná dětská hřiště. Při kontrolním vážení policisté zjistili, že vozidlo, které mohlo mít hmotnost 3500 kg, je výrazně - o 100 procent – přetížené. Policisté uložili řidiči vozidla v příkazním řízení pokutu ve výši 3000 korun a zakázali mu s přetíženým vozidlem další jízdu. Porušení zákona ze strany dopravce policisté zadokumentovali a předají k řešení místně příslušnému správnímu orgánu, který může v tomto případě uložit sankce ve výši až 36 000 korun, za každou započatou tunu přetížení vozidla lze uložit sankci ve výši 9 000 korun.

Při kontrolním vážení se sleduje dodržování několika limitů – kontrola největší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrola největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrola největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav.

Pokuta v příkazním řízení pro řidiče a sankce ve správním řízení čeká také dopravce

Přetížené vozidlo_D1_-_2Velkým problémem je v poslední době, zejména na dálnici D1, jízda s přetíženým dodávkovým vozidlem. S tím souvisí také riziko vyššího počtu vážných dopravních nehod, které způsobí řidiči dodávek. Přetěžování dodávek výrazně zhoršuje jízdní vlastnosti vozidla, takže na silnici nemusí být spolehlivě ovladatelné a má výrazný dopad také na délku brzdné dráhy.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se na důkladné kontroly dodávkových vozidel a kamionů zaměřují dlouhodobě. Speciálně vyškolení policisté nejdříve zkontrolují, zda má řidič v pořádku doklady potřebné k řízení a provozu vozidla a doklady související s přepravovaným nákladem. Zjišťují, zda profesionální řidiči dodržují pravidla, která se běžných řidičů netýkají – tedy zda dodržují bezpečnostní přestávky a nepřekračují zákonem stanovenou dobu jízdy. Současně s tím probíhá vážení vozidla, kontroluje se jeho technický stav i správné uložení nákladu.

Mezi nejčastější porušení zákona ze strany řidičů kamionů patří nedodržování denní doby jízdy a nedodržování bezpečnostních přestávek. Policisté v rámci provedených kontrol občas zjišťují také další závažná porušení, a to manipulaci s tachografem pomocí magnetu nebo speciálně vyrobeného a nainstalovaného zařízení, které řidič ovládá dálkovým ovládáním a vypíná si tak tachograf v případě potřeby. Kontrolou záznamové karty tachografu policisté zjišťují i řadu velmi závažných porušení – řidič jede na cizí kartu jiného řidiče. Tato zjištění mají v současné době pro řidiče dopady v trestně právní rovině – pokud takové případy při kontrole zjistíme, policisté zahajují úkony trestního řízení a řidič je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Policisté nejčastěji řeší špatný technický stav vozidel a překračování denního limitu doby řízení

Policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina provedli v loňském roce celkem 3 145 silničních kontrol užitkových a nákladních vozidel a v rámci těchto kontrol zjistili celkem 929 různých pochybení. Mezi nejčastější porušení patřily zejména špatný technický stav vozidel, překračování denního limitu doby řízení nebo nedodržení zákonné doby pro odpočinek, překročení nejvyšší povolené hmotnosti převáženého nákladu, a také špatně upevněný náklad. Policisté uložili řidičům za porušení zákonů v oblasti silniční dopravy v průběhu loňského roku celkem 241 kaucí v celkové částce 4 949 500 korun.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.