Končí vyhrazená doba pro seniory. Kadeřníci mohou odložit ochranné štíty

mouth-guard-5068146Opatření, které mělo chránit seniory jako nejrizikovější skupinu před nákazou koronavirem, dnešním dnem (26. května) končí. Jedná se o vyhrazené nákupní hodiny mezi 8 až 10 hodinou pouze pro seniory, nyní mohou všichni nakupovat bez časového omezení.

Kadeřníci, holiči, pracovníci provádějící manikúru, pedikúru, masáže i kosmetické služby nově nemusí nosit ochranný štít. Při výkonu práce stačí jedna ochrana dýchacích cest bránící šíření kapének. „Kadeřníci již nemusí používat dvojitou ochranu dýchacích cest, štít budou moci nosit na dobrovolné bázi. Pokud se pro štít nerozhodnou, velmi důrazně doporučujeme, aby roušku měnili každé dvě hodiny z důvodu ochrany svých klientů," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Výjimky z nošení roušek se nově vztahují i na osoby, které řídí vozidlo veřejné dopravy, na všechny zaměstnance (pracují-li ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby) i na plavčíky. „Nošení roušek a další ochrany dýchacích cest jsme zavedli z důvodu rizika nekontrolovatelného přenosu nákazy při epidemickém šíření infekčního onemocnění v populaci. Cílem bylo uchránit obyvatele a zachovat kapacity zdravotnického systému pro ty, kteří budou v souvislosti s onemocněním covid-19 potřebovat akutní léčbu. Mezi nejvíce nebezpečné totiž patří paralelní šíření, kdy jeden nemocný současně nakazí více než jednoho člověka a dochází tak k masivnímu šíření infekce v populaci. Klíčovými opatřeními proto od počátku bylo omezení shlukování, omezení poskytování vybraných služeb, zvýšená dezinfekce a právě používání osobních ochranných prostředků," uvedla důvody, proč Česko nošení roušek ještě zcela nerozvolnilo, hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Ministerstvo upravilo i přeshraniční pohyb osob, kdy do České republiky smí s negativním testem na koronavirus přicestovat pracovníci, kteří zde vykonávají ekonomickou činnost, návštěvy v rámci rodinných vazeb a studenti. Detailní informace získáte na stránce Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.