Cestování po Evropě se výrazně mění. Orientovat se lidé mají podle vládního semaforu

EZcDLdrXgAAd0cL copyVláda schválila takzvaný semafor, který vejde v platnost od 15. června 2020. Systém získal název semafor podle barev, které zobrazují riziko nákazy koronavirem v dané zemi. Země označené zelenou barvou jsou bezpečné, oranžové země značí střední riziko nákazy a červené země představují vysoké riziko. „Příznivá epidemiologická situace nám umožňuje pokračovat v rozvolňování přijatých opatření. Parametry a kritéria tzv. semaforu, tedy systému označujícího bezpečné země pro cestování, vychází z hodnocení epidemiologických kritérií pro každou zemi. Spolupracují na něm odborníci z ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí i hygienici. Do zeleně a oranžově označených zemí mohou Češi cestovat bez omezení při návratu zpět. Test na COVID-19 však bude vyžadován při cestě z červeně označených zemí. Cizinci přijíždějící do ČR se budou prokazovat testem při cestě z oranžových a červených zemí," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo státy, z nichž se Češi mohou vrátit bez nutnosti testu:

  • Členské státy Evropské unie a další státy Schengenské dohody s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19 jsou aktuálně: Bulharská republika, Estonská republika, Finská republika, Chorvatská republika, Islandská republika, Kyperská republika, Lichtenštejnské knížectví, Litevská republika, Lotyšská republika, Lucemburské velkovévodství, Maďarská republika, Spolková republika Německo, Norské království, Polská republika, Rakouská republika, Rumunsko, Řecká republika, Slovenská republika, Republika Slovinsko, Švýcarská konfederace.
  • Členské státy Evropské unie se středním rizikem nákazy onemocnění COVID-19 jsou: Belgické království, Dánské království, Francouzská republika, Irská republika, Italská republika, Maltská republika, Nizozemské království, Portugalská republika, Španělské království.

Seznam zemí se bude dle vývoje epidemiologické situace ve státech aktualizovat každý týden. Ověřit si zařazení dané země, kterou se chystá občan navštívit, lze na webové stránce Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Zuzana Najtová

evropa riziko mapa-01062020-1-768x432

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.