Kraj připravuje v Novém Městě na Moravě rekonstrukci pavilonu gynekologie

foto _archiv_nemocnice_nmnmPavilon gynekologie v novoměstské nemocnici se v následujících letech dočká generální obnovy. Samostatně stojící objekt ze 70. let minulého století neprošel od svého uvedení do provozu žádnou větší rekonstrukcí a nyní se blíží k hranici své životnosti. „Budova gynekologie už nevyhovuje současným požadavkům na poskytování nemocniční péče jak z hlediska dispozičního, tak i technickým stavem obvodového pláště, systémem zásobování nebo stavem rozvodů," popisuje náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla a dodává, že plánované práce na budově, která bude následně splňovat pasivní standardy, jsou rozděleny do čtyř etap, tak aby mohl být zachován nepřetržitý provoz.

Modernizovaný pavilon bude po rekonstrukci disponovat 28 lůžky na gynekologickém oddělení, 16 lůžky na porodním oddělení a čtyřmi lůžky na novorozeneckém úseku. Pro budoucí rodičky se ve 2. nadzemním podlaží připravují čtyři porodní boxy a přidružený operační sál. Další operační sál a zákrokový sál se budou nacházet v operačním traktu v 5. nadzemním podlaží. Nabídku služeb nemocnice v Novém Městě na Moravě doplní také dvě gynekologické ambulance s přípravnou umístěné v přízemí. Odhadované investiční náklady na rekonstrukci objektu přesahují 200 milionů korun. „Naší snahou bude pokrýt část nákladů souvisejících s plánovaným pasivním standardem z evropských fondů z Operačního programu životní prostředí. Stávající podmínky pro získání dotace ale platí jen pro realizace ukončené do 31. 12. 2023. Předpokládám však, že energeticky úsporná opatření budou v rámci EU podporována i do budoucna," uzavřel náměstek Martin Kukla.

Jan Kalina, odbor majetkový
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.