Volně uložené dřevo v záplavovém území představuje hrozbu

ImageV posledních dnech, zejména na Žďársku a Novoměstsku, docházelo k výskytu přívalových srážek a bleskových povodní. „Lokálně se jednalo o srážkové úhrny i přes 80 mm, tj. 80 litrů vody na m2. Došlo k výraznému zvýšení průtoků ve vodních tocích včetně dosažení stupňů povodňové aktivity a zatopení přilehlých pozemků a nemovitostí. Bleskové povodně se v našem kraji vyskytnou prakticky každoročně. Lze je jen velmi těžko předvídat, trvají krátce, ale téměř vždy přinášejí větší či menší škody na majetku. Situaci na mnoha místech zhoršovalo zejména volně uložené dřevo v blízkosti vodních toků," konstatoval Martin Drápela, odbor životního prostředí a zemědělství na Krajském úřadu Kraje Vysočina.

Obecně platí, že v záplavovém území by neměl volně ložený materiál, který může zhoršit odtokové poměry, vůbec ležet. Žádný lehce odplavitelný materiál, mezi který patří dřevo, stavební řezivo, komposty, sláma a další, nemá být uložený v blízkosti koryta toku a naopak je nutné jej ukládat mimo aktivní zónu záplavového území.

„Krajský úřad Kraje Vysočina, odbor životního prostředí a zemědělství proto vyzývá povodňové orgány obcí k provádění povodňových prohlídek se zaměřením se na volně uskladněný odplavitelný materiál v blízkosti vodních toků," říká Drápela a jedním hlasem dodává, že povodňový orgán může vlastníky pozemků vyzvat k odstranění takových skládek, které můžou odtokové poměry zhoršit nebo dokonce ucpat koryto.

Zuzana Najtová

Image 1

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.