Do krajských expozic můžou návštěvníci celé prázdniny za dvacku

Roštejn-DJI 0929-Rada Kraje Vysočina schválila plošnou úpravu vstupného do všech svých stálých expozic a na výstavy ve svých sbírkotvorných organizacích. V období od 1. července až do konce září 2020 bude moci veřejnost navštívit např. hrad Kámen, hrad Roštejn nebo zámek v Třebíči za vstupné ve výši 20 korun. „Bezplatně budou moci expozice všech krajských kulturních institucí navštívit žáci, děti, studenti, senioři a handicapovaní. Cenu základního vstupného jsme upravili i s ohledem na skutečnost, že Kraj Vysočina si letos připomíná 20 let od svého založení," informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Podle hejtmana Jiřího Běhounka by mělo mimořádné zavedení plošné slevy napomoci i ke zvýšení návštěvnosti, která se v současné době pohybuje v průměru na cca ¼ zájmu v porovnání s předchozím rokem. Předpokládané zvýšení zájmu o muzejní a galerijní expozice a výstavy ze strany veřejnosti bude stále doprovázeno doporučenými hygienickými standardy. U nejexponovanějších objektů budou v případě nutnosti přijata organizační opatření včetně případného zavedení elektronického rezervačního systému.

V roce 2019 činily celkové příjmy ze vstupného do expozic a na výstavy za všechny krajské sbírkotvorné organizace cca 4 milióny korun, z toho hrady Roštejn a Kámen generovaly příjmy 2,8 miliónu korun. „Kompenzace ztráty z tržeb ze vstupného bude krajským sbírkotvorným organizacím přiznána dle počtu skutečně prodaných nebo vydaných vstupenek. Kraj Vysočina, jako jejich zřizovatel, následně zvýší konkrétním organizacím příspěvek na provoz. Využijeme k tomu úspory na kapitole kultura, případně rezervní fond," uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a financí Martin Kukla.

Upozorňujeme, že úprava vstupného se nebude vztahovat na speciální akce – představení, koncerty, přednášky, kostýmované nebo cizojazyčné prohlídky, výtvarné dílny apod.

Iva Schallnerová,odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.