Druholigový hokej v Meziříčí získal podporu zastupitelů

tit copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyCelek Horáckého hokejového klubu (HHK) Velké Meziříčí ovládl základní část krajské ligy jižní Moravy a Zlínska předčasně ukončené hokejové sezony. I díky tomu dostali hokejisté od výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje možnost stát se nováčkem třetí nejvyšší soutěže, kterou nakonec využili. Účast v druhé lize s sebou ale nese daleko větší finanční náklady, se kterými po diskuzi na červnovém zastupitelstvu pomůže také město.

Téma, zda finančně podpořit postup HHK do druhé ligy, zastupitelé otevřeli již podruhé. Přestože sportovní komise opakovaně upozorňovala na fakt, že se jedná o nesystémovou podporu, která obchází sportovní grant města, nakonec žádost většinovou podporu získala. Dotaci ve výši 450 tisíc korun klub využije primárně na úhradu pronájmu ledové plochy.

„Jednání se zastupiteli byla vyčerpávající, ale jsem šťastný, že nás zástupci města podpořili. Nesmírně si vážíme podpory ze strany zastupitelů města Velkého Meziříčí, napříč všemi politickými frakcemi – děkujeme," řekl Jaroslav Juda, jednatel společnosti.

Podle odhadů vedení klubu se celkové náklady spojené s účastí ve vyšší soutěži zvednou přibližně o 950 tisíc korun. Další finanční pomoc hokejisté očekávají od stávajících či nových partnerů. V podobné situaci byl HHK už před čtyřmi lety, kdy si postup vybojoval na ledě, tehdy však účast ve druhé lize odmítl. Do druhé ligy se tamní celek tedy vrací po jedenácti letech, ale s daleko mladšími hráči, než tomu bylo v minulosti.

Diskuze u projednávaného bodu také ukázala, že nastavené podmínky dotace sportovním oddílům nemusí být vždy pro všechny spravedlivé.
„Sportovní komise bude navrhovat při rozdělování rozpočtu na příští rok navýšení pro kategorii dospělých. Základní náklady na sportování dospělých jsou dle výpočtů 1,5 milionu korun, jedná se o navýšení o 800 tisíc korun," potvrdil Miroslav Jágrik /ČSSD/, zástupce předsedy sportovní komise. S tím však nesouhlasil zastupitel Pavel Blažek /ČSSD/, podle kterého je systém nastaven zcela správně. „Jsou jasně daná pravidla, peníze v rámci jednotlivých programů jsou čitelně a transparentně rozdělovány. Nedostatky cítím pouze v pronajímání sportovišť," uvedl Blažek. „Systém fungující od roku 2008, jasně odráží prokazatelné náklady klubů," doplnil jednatel technických služeb Jaroslav Mynář, který společně s Radovanem Necidem /TPM/ stál u jeho zrodu.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.