V ekocentru Chaloupky v Balinách přistavují specializované učebny

P1150254Balinské ekocentrum posiluje znalosti, dovednosti a postoje, které vedou k respektu a ohleduplnosti k přírodě. Mimo ekocentra slouží zařízení i pro hendikepované, v objektu sídlí také sociální služba Klub Lebeda, která se věnuje zahradní terapii i programům pro dospělé a seniory. První zásadní rekonstrukce rozlehlého statku, tedy konkrétně jeho čelního křídla, proběhla v letech 2012 až 2014. Bezbariérový prostor obsahuje učebny, sál i zážitkové zahrady, a tak reaguje na specifické potřeby lidí s hendikepem. Do Balin se sjíždí děti, učitelé a lektoři z celé Evropy, aby se přiučili pomocí výukových programů ekocentra.

V současné době prochází usedlost další velkou a nákladnou rekonstrukcí, která zahrnuje opravu pravého křídla. Největším sponzorem je Evropská unie, avšak ani ona nepokryje celkové náklady ve výši 25 milionů korun. Chaloupečtí se proto intenzivně snaží získávat peníze i od soukromých dárců, kteří se na webových stránkách Chaloupek v sekci „Pomozte nám" dozvědí více. A na co by ten příspěvek teď vlastně byl? V pravém křídle vznikají čtyři specializované a zároveň bezbariérové učebny. Tři učebny se zaměřují na odborné přírodovědné obory a jedna se věnuje řemeslu. „Půdní laboratoř vybavíme pomůckami pro pozorování půdních živočichů, pro stanovení fyzikálních a chemických vlastností půdy i pro předpěstování sadby, řízkování a přesazování. Ve vodní laboratoři najdeme akvária, pomůcky pro pozorování drobných vodních živočichů i pro pokusy s vodou, modely ryb, obojživelníků a plazů. V biosférické - dermoplastické modely živočichů, faunária – přenosné plastové boxy pro pozorování a dočasný chov různých druhů bezobratlých živočichů, pomůcky pro pozorování a pokusy s rostlinami a živočichy. Čtvrtá učebna se nevěnuje přírodě, ale řemeslu. Děti vyrůstající s chytrými telefony ztrácejí manuální zručnost a práce s vůní dřeva je pro ně často zázračným objevem," upřesnila Jana Audy, vedoucí ekocentra a zároveň koordinátorka projektu Baliny.

P1150262Mimo učebny získá usedlost šatny, hygienické zázemí pro žáky i kabinet pro lektory. Důležité při práci ekocentra i Klubu Lebeda je využití vnějších prostorů, kde je na podzim letošního roku v plánu výsadba části dvora zeleným pásem s bylinkami, trvalkami a keři. Jako správné ekocentrum se chová i to v Balinách a pod rozlehlým dvorem ukrývá nádrže až na 40 000 litrů dešťové vody, která je tam svedená z přilehlých střech. Naakumulovaná voda se dále využívá na zalévání vzdělávací a teraupeutické zahrady.

Na podzim se chaloupečtí připravují zodpovědně a už nyní můžou pozvat na sérii akcí s názvem Chaloupecký podzim. V neděli 4. října se uskuteční například zajímavé odpoledne Pojďme zakořenit, kde mimo aktivit spjatých s tématem dne proběhne i benefiční Koncert pro Nelu.

Zuzana Najtová

P1150260

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.