Bezmála čtvrtina kontrolovaných řidičů se dopustila dopravních přestupků

1První prázdninový víkend proběhla obvyklá dopravně bezpečnostní akce. Policisté se zaměřili na kontrolu účastníků silničního provozu ve snaze snížit počet dopravních nehod. Prvním víkendem kontroly řidičů nekončí, dopravně bezpečnostní akce poběží celé letní prázdniny.

V průběhu víkendu policisté zkontrolovali 2 006 vozidel a odhalili 413 dopravních přestupků. „V jedenácti případě policisté zjistili, že řidič byl v podnapilém stavu – v šesti případech naměřená hodnota byla nad jedno promile alkoholu, takže se jednalo o podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V pěti případech naměřené hodnoty nepřesáhly hodnotu jednoho promile, a tak se jedná o přestupkové jednání ze strany řidiče. Tři další řidiči byli pod vlivem jiných omamných a návykových látek," upřesnila Dana Čírtková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Kontroly se zaměřily na bezpečnostní pásy, technický stav vozidla i cyklisty a motocyklisty. Nepřipoutané řidiče případně spolujezdce odhalili policisté v 58 případech, v 6 případech jeli řidiči po dálnici D1 bez platné dálniční známky.

„Z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu patří letní prázdninové období mezi nejrizikovější v rámci celého roku, a proto by měli všichni účastníci, motorizovaní i nemotorizovaní, věnovat zvýšenou pozornost dodržování všech zákonem stanovených povinností a při jízdě se plně věnovat řízení vozidla. Při cestování s dětmi je důležité dodržovat všechna základní pravidla bezpečné jízdy a především používat bezpečnostní pásy a dětské autosedačky. V opačném případě hrozí riziko vážných dopravních nehod," dodala Dana Čírtková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.