Chystáte se do Jihlavy? Nezapomeňte si přibalit roušku

mask-5356697 1920V celém jihlavském okrese jsou znovu povinné roušky. Zakrytí nosu a úst je od úterního odpoledne (14. 7.) povinné v městské hromadné dopravě, ve veřejných budovách, obchodech i u provozovatelů služeb. Důvodem je nové ohnisko nákazy onemocněním covid-19, které pochází z Větrného Jeníkova.

Podle jihlavské radnice se veřejné a kulturní akce neruší. Jejich organizátoři jsou ale povinni zajistit, aby měli účastníci každé hromadné akce ve vnitřních i vnějších prostorách zakryté dýchací cesty. Výjimku tvoří vystupující umělci. 

Celkovou situaci s vývojem onemocnění na Jihlavsku hodnotí hygienici příznivě. Za uplynulých 24 hodin evidují tři nové případy a z toho pouze jeden na Jihlavsku. Nosit roušky je povinné především v prostředcích městské hromadné dopravy nebo ve službách, jako jsou kadeřnictví, kosmetické salony či u pedikérů. Potřebné jsou i ve velkých obchodech a nákupních centrech, ve všech zdravotnických zařízeních i při využívání sociálních služeb. Od tohoto pondělka je povinná rouška také při návštěvě magistrátu. Toto nařízení se však netýká dětských táborů.

Vzhledem k epidemiologické situaci začal od pondělí opět fungovat na parkovišti před jihlavskou nemocnicí červený odběrový stan, kde se testuje na onemocnění covid-19.

Dle nařízení Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina, které platí od 14. července od 15:00, se zakazuje pobyt bez ochranných prostředků, a to:

a) v prostředcích městské hromadné dopravy,
b) v motorových vozidlech, s výjimkou, jsou-li sami v uzavřeném vozidle, nebo s výjimkou, že cestují společně s ostatními členy domácnosti,
c) v provozovnách činností epidemiologicky závažných, s výjimkou stravovacích služeb,
d) ve všech maloobchodních prodejnách,
e) v nákupních centrech s prodejní plochou přesahující 5 000 m2,
f) ve všech zdravotnických zařízeních (včetně ambulantních),
g) ve všech zařízeních sociálních služeb (včetně odlehčovací a domácí péče),
h) na hromadných veřejných akcích konaných ve venkovních i vnitřních prostorách,
i) a dále na všech místech, kde jsou osoby v kontaktu 1,5 m a kratším, s výjimkou bydliště.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.